Založ si blog

Zápis konečného užívateľa výhod do ORSR od 1. 11. 2018

ZÁPIS KONEČNÉHO UŽÍVATEĽA VÝHOD DO OBCHODNÉHO REGISTRA od 1.11.2018

Od 1. novembra 2018 je povinnosť pri založení firmy na Slovensku, uvádzať pri zápise novej spoločnosti do obchodného registra aj konečných užívateľov výhod, to znamená osoby, ktoré majú majetkový prospech z obchodnej činnosti spoločnosti.

Obchodné spoločnosti ktoré boli zapísané do 31.10.2018 do obchodného registra, budú musieť tento zápis konečného užívateľa výhod do obchodného registra vykonať najneskôr do 31.12.2019.

Kto nemá povinnosť uvádzať konečných užívateľov výhod ?

Povinnosť platí pre všetky obchodné spoločnosti, ktoré sa zapisujú do ORSR.

Platí ale že, subjekty verejnej správy a emitenti cenných papierov, nemusia údaje konečných užívateľov výhod uverejňovať.

Registrácia partnerov verejného sektora ?

Ak obchodná spoločnosť už zapísala konečného užívateľa výhod v registri partnerov verejného sektora, je potrebné tento zápis vykonať ešte raz aj do obchodného registra.

Kde je sa tieto údaje zverejňujú ?

Tieto údaje nie sú verejne dostupné na obchodnom registri, respektíve sa nezverejňujú.
Konečného užívateľa výhod viete identifikovať v registri partnerov verejného sektora – overiť si ho viete na tejto stránke https://rpvs.gov.sk/rpvs

V registri partnerov verejného sektora je každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá prijíma peňažné plnenie alebo majetok od štátu, samosprávy alebo od iných subjektov verejného sektora nad zákonom určený limit.

RPVS sa vedie len v elektronickej podobe a táto je právne záväzná. Právna záväznosť znamená, že údaje zverejnené v RPVS sú účinné voči všetkým a nie je potrebné ich pred orgánmi verejnej moci preukazovať, t.j. orgán verejnej moci si má možnosť tieto údaje zistiť sám.

Títo užívatelia výhod sa overujú a verifikujú každý kalendárny rok.

Pokuty a sankcie

Ak registrový súd zistí, že údaje o konečnom užívateľovi výhod nezodpovedajú pravde, môže registrový súd uložiť pokutu spoločnosti alebo osobe, ktorá má právo konať za spoločnosť až do výšky 3.310 €.

Tento nový zákon o partnerov verejného zákona respektíve „protischránkový zákon“ vítame a veríme že prinesie viac transparentnosti vo verejnom sektore.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314246x
Priemerná čítanosť článkov: 3492x

Autor blogu