Založ si blog

História ochranných známok

Prvé jednoduché známky sa začali objavovať v predhistorickom období v jaskyňách.  Tieto známky mali skôr duchovnú hodnotu ako obchodnú. V staroveku sa výrobky odlišovali pomocou rôznych značiek, symbolov a iniciálov.

K najrýchlejšiemu rozvoju ochranných známok došlo v období stredoveku, vďaka rozvoju obchodu a vytvorením rôznych cechov ako napr. cech remeselníkov alebo cech predajcov.

Základy duševného vlastníctva na území Rakúsko Uhorska sa začali formovať až v druhej polovici 19.storočia. Jedným z prvých zdrojov právnej úpravu duševného vlastníctva bol Rakúsky Cisársky patent č.230 z roku 1859. Novelizácia tejto právnej úpravy bola uskutočnená zákonom č.19 o ochrane známok v roku 1890. Následne v roku 1895 bol prijatý zákon ktorý upravoval vylúčenia na zápis. V roku 1890 došlo k zriadeniu ústredného známkového registra.

V roku 1918 po vzniku samostatnej Československej Republiky došlo k ďalšej právnej úprave známkového práva, v roku 1952 došlo k prijatiu zákona č.8 / 1952 ZB. o ochranných známkach.

Tento zákon bol pravidelne novelizovaný. Aktuálny zákon o ochranných známkach 506 z roku 2009 bol prijatý 28. októbra 2009.

Slovenská Republika sa postupne stala zmluvnou stranou rady, rôznych medzinárodných zmlúv na ochranu duševného a priemyselného vlastníctva. K tým najvýznamnejších patrí Parížska zmluva na ochranu priemyselného vlastníctva, nasleduje Madridská dohoda ktorá nadobudla platnosť v Československej republiky 29.decembra 1970. Ďalšia významná dohoda je Nicejská dohoda o medzinárodnom triedení služieb a tovaru pre zápis ochrannú známok. Posledná významná dohoda je Lisabonská dohoda na ochranu označenia pôvodu a o medzinárodnom zápise.

Československa socialistická republika sa stala dna 14.7.1967 členom Svetovej organizácie duševného vlastníctva. Slovenská Republika sa dňa 1.júla 2002 stala členom Európskej patentovej organizácie a dňa 1.1.1995 sa stala členom svetovej obchodnej WTO – World Trade Organization, Cieľom tejto organizácie je prostredníctvom odstraňovania tarifných a netarifných prekážok medzinárodného obchodu podporiť rast blahobytu a životnej úrovne v jednotlivých členských krajinách WTO – táto dohoda bola uzavretá v rokoch 1986 – 1994 v Uruguayi. Myšlienka tejto organizácie je úprava štandardov na ochranu duševného vlastníctva pre všetky členské štáty, úprava postupov pre riešenie sporov pri duševnom vlastníctve.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314130x
Priemerná čítanosť článkov: 3490x

Autor blogu