Potrebujete získať apostille pre úradne dokumenty ? Všetko o Apostille 2018.

24. októbra 2018, etuls, Apostille

Potrebujete získať apostille pre úradne dokumenty ? Všetko o Apostille 2018.

Apostila (po anglicky Apostille) je doložka, ktorá preukazuje pravosť podpisu, za účelom použitia v cudzom štáte.

Kedy a kde potrebujete apostille ?

Sú rôzne životné situácie, kedy budete potrebovať k dokumentom doložiť apostilu prípadne superlegalizáciu. Častá situácia je napr. sobáš v zahraničí, kde podľa krajiny treba doložiť rodný list manžela/manželky.

Tento rodný list treba dať súdne preložiť, k súdnemu prekladu musíte doložiť apostilu a v niektorých prípadoch (ak to konkrétný štát žiada) aj superlegalizáciu.

Štáty ktoré sú na zozname Haagskeho dohovoru sa dohodli, že v prípade „výmeny“ listín, nemusí byť dokument súdne overený zastupiteľským úradom v krajine vzniku listiny, ale jeho konečné overenie sa vykonáva v krajine, v ktorej bola listina vystavená.

Kompletný zoznam štátov, ktoré sú signatármi Haagskej Dohovoru o apostilou, nájdete https://www.hcch.net/en/states/hcch-members

Superlegalizácia ani apostilácia verejných listín sa nevyžaduje pri krajinách, s ktorými má Slovenská republika uzatvorenú bilaterálnu zmluvu o právnej pomoci (napríklad Česká republika). https://www.minv.sk/?medzinarodne-zmluvy

Aké dokumenty sa najčastejšie apostilizujú ?

Výpis z registra trestov

Študijné materiály ( doklad o najvyššom vzdelaní, maturitné vysvedčenie a pod.)

Obchodné listiny (faktúry, zmluvy)

Matričné doklady ( rodný list, spôsobilosť na právne úkony, úmrtní list)

Zdravotné doklady

Notárske písomnosti, správne listiny, úradne osvedčenie

Ako prebieha vybavenie apostille ?

Apostilácia sa vykonáva vždy v štáte, kde bola listina/dokument vydaný. Napr. ak chcete použiť rodný list v zahraničí, musíte tento rodný list apostilovať na Slovensku, následne dostanete apostilované osvedčenie, ktoré môžete použiť v zahraničí.

Apostilu k dokumentov alebo k listinám nevydáva spečializovaný úrad. Dokumenty si musíte dať apostilovať podľa typu dokumentu.

Tu je zoznam orgánov kde si môžete svoj pomocne dať overiť apostille na Slovensku.

  1. Krajské súdy SR:
    verejné listiny vydané okresnými súdmi, notármi alebo súdnymi exekútormi v územnom obvode krajského súdu pre listiny, ktorých správnosť osvedčili, alebo na ktorých osvedčili pravosť podpisu, ako aj pre preklady vyhotovené prekladateľmi, alebo posudky vyhotovené znalcami
  2. Okresné úrady: a) pre matričné doklady (okrem rozhodnutí o osobnom stave), b) pre verejné listiny vydané orgánmi samosprávy,
  3. Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky pre ostatné justičné listiny neuvedené pod bodom 1 .
  4. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky pre verejné listiny vydané v jeho rezorte s výnimkou listín uvedených v bode 2 písmeno a/.
  5. Ministerstvo školstva Slovenskej republiky pre verejné listiny vydané v jeho rezorte;
  6. Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky pre verejné listiny vydané v jeho rezorte
  7. Ministerstvo obrany Slovenskej republiky pre verejné listiny vydané v rezorte ministerstva obrany
  8. Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky pre všetky ostatné verejné listiny vydané v Slovenskej republike.

 

Vybavenie apostilizácie verejných listín do všetkých krajín