Práva majiteľa ochrannej známky

22. novembra 2018, etuls, Ochranné známky

Majiteľ ochrannej známky ma výlučne právo používať ochrannú známku v spojení s jeho tovarmi alebo službami, ktoré sú zapísané v registri ochranných známok.

Majiteľovi ochrannej známky je oprávnene a dovolené používať spolu s ochrannou známkou aj značku ®.

Bez písomného alebo iného súhlasu majiteľa ochrannej známky nemôže nikto používať označenie zhodné s jeho ochrannou známkou pre zhodné tovary alebo služby alebo označenie, ak z dôvodu jeho zhodnosti alebo podobnosti s ochrannou známkou a zhodnosti alebo podobnosti tovarov alebo služieb existuje pravdepodobnosť zámeny na strane verejnosti alebo označenie zhodné alebo podobné s ochrannou známkou, ktorá má na území Slovenskej republiky dobré meno a ktorá nie je zapísaná pre zhodné alebo podobné tovary alebo služby, ak by používanie tohto označenia bez náležitého dôvodu neoprávnene ťažilo z rozlišovacej spôsobilosti alebo dobrého mena ochrannej známky alebo by bolo na ujmu rozlišovacej spôsobilosti ochrannej známky alebo jej dobrému menu.

Ak došlo k neoprávnenému zásahu do práv z ochrannej známky, majiteľ ochrannej známky má právo domáhať sa, aby porušenie alebo ohrozenie práva bolo zakázané a následky tohto zásahu boli odstránené; môže sa domáhať primeraného zadosťučinenia, ktorým môže byť aj peňažné plnenie. Právo na vydanie bezdôvodného obohatenia a právo na náhradu škody tým nie sú dotknuté.

Majiteľ ochrannej známky si môže dať vyžiadať si informácie o pôvode tovaru alebo služby od toho, kto tieto výrobky alebo služby uvádza na trh so zhodným alebo zameniteľným označením.

Ďalej je oprávnený požadovať od vydavateľa publikácie, v ktorej je jeho ochranná známka reprodukovaná, zverejnenie údaja, že ide o ochrannú známku, vrátane údaja o jej registrácii ochrannej známky.

TIP pre Vás : Ako majiteľ ochrannej známky by ste nemali zabúdať na platnosť ochrannej známky, na Slovensku je ochranná známka platná 10 rokov od prvej registrácií. Profesionálni team z eTuls International SK Vám radi s obnovou ochrannej známky po 10 rokov radi pomôžu.