Nové ochranné známky

18. marca 2019, etuls, Ochranné známky

Nové ochranné známky – pohybové a zvukové

 

Dôležité zmeny v oblasti ochranných známok prináša od 14.1.2019 na Slovensku a od 1.1.2019 aj v Českej republike novelizácia zákona o ochranných známkach.

 

  1. Ruší sa automatické zamietnutie nových prihlášok známok zhodných so staršími

Na jednu z najvýznamnejších zmien upozorňuje Úrad priemyselného vlastníctva na Slovensku a v ČR – vznikli nové druhy ochranných známok a ruší sa automatické zamietanie nových prihlášok známok, ktoré sa zhodujú so staršími zapísanými známkami. To znamená, že úrad môže zapísať identickú ochrannú známku a ak do 3 mesiacov nebude proti nej podaná námietka pôvodných vlastníkov, tak takáto známka bude zapísaná.

Bude sa to týkať aj prihlášok podaných pred účinnosťou tejto novely, ale aj prihlášok podaných pred novelou. Preto si vlastníci ochranných známok musia sami strážiť nové prihlášky ochranných známok,  aby v prípade zhody mohli podať námietky.

 

  1. Vznikli nové druhy ochranných známok

Podľa novely sa môžu zaregistrovať aj nové typy ochranných známok:

Novinkou podľa novely je možnosť zaregistrovať chuťovú alebo čuchovú ochrannú známku. Známky môžu byť zaregistrované vo formáte MP3, MP4 alebo JPEG.

 

  1. Grafické znázornenie ochrannej známky sa zruší

Úrad mohol ochrannú známku odmietnuť v prípade, že nebola schopná grafického znázornenia tak, ako to platilo podľa definície ochranných známok. Nová novela teraz dovoľuje zapísať aj také ochranné známky, ktoré budú znázornené aj inými modernými technologickými prostriedkami.