Povinnosti pri zakladaní spoločnosti a lehota zápisu do obchodného registra

19. júna 2019, etuls, konečný užívateľ výhod

Od uplynulého roka sa zakladanie spoločnosti a jej prvý zápis do OR skomplikoval. Vznikli určité povinnosti platné pre novozaložené spoločnosti zapisujúce sa do OR. Pri podaní návrhu na zápis je nutné uvádzať:

Konečným užívateľom výhod rozumieme subjekt, ktorý vlastní priamy alebo nepriamy podiel, prípadne ich súčet, najmenej však 25% na hlasovacích právach v spoločnosti, alebo na jej základnom imaní, zahrňujúce akcie na doručiteľa. Môžu tým byť akcionári, spoločníci, štatutári, tichí spoločníci, prípadne vrcholový manažment ako najvyšší možný orgán. Konečný užívateľ výhod má právomoc vymenovať, odvolať, alebo inak ustanoviť štatutárny, riadiaci, dozorný, prípadne kontrolný orgán v spoločnosti alebo ktoréhokoľvek jednotlivca. Ovláda celkovo právnickú osobu a má právomoc na hospodársky prospech najmenej 25% z podnikateľskej alebo inej činnosti právnickej osoby.

Čo sa týka sprístupňovania informácii o konečnom užívateľovi výhod tak už nie sú dostupné ani sprístupnené. Na zápis do OR nie je nutné predkladať preukazujúce sa doklady o konečnom užívateľovi výhod. Žiadateľ dostane potvrdenie o výkone zápisu konečného užívateľa výhod, ktorým je možné sa v prípade nutnosti preukázať. Informácie o konečnom užívateľovi výhod budú prenesené do registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci pod vedením Štatistického úradu SR. Ten bude tieto informácie nasledovne poskytovať vymedzeným orgánom verejnej moci, akými sú finančná polícia, MFSR, súdy, NBS a taktiež bankám, podnikateľom exekútorom a i. podľa § 5 zákona č. 297/2008 Z.z.

Za porušenie povinností zapísať konečného užívateľa výhod do OR hrozí uloženie pokuty. Zákonom je stanovená lehota pre existujúce firmy do 31.12.2019. Neúplným, alebo nesprávnym označením konečného užívateľa výhod hrozí sankcia až do výšky 3310 eur.