Založ si blog

Čo funguje lepšie v anglickom obchodnom registri

Pre právo obchodných spoločností je kľúčovým zákonom v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska (ďalej aj ako „Anglicko“ alebo „UK“) The Companies Act 2006  (ďalej v texte aj ako „Zákon“). Zákon bol prijatý parlamentom Veľkej Británie a predstavuje primárny zdroj práva obchodných spoločností (company law). Tento zákon poskytuje komplexný prehľad ustanovení ohľadom práva obchodných spoločností. Medzi najzákladnejšie časti patria:

  • uznávané zásady (common law principles), ktoré sa týkajú povinností členov obchodných spoločností,
  • jednotný právny režim obchodných spoločností,
  • implementované ustanovenia nariadení a smerníc Európskej únie,
  • ustanovenia zavádzajúce niekoľko nových ustanovení o súkromných (private company) a verejných spoločnostiach (public company).

Zásady založenia novej spoločnosti sú upravené v Zákone v druhej časti (Part 2 Company formation) a sú rozčlenené na všeobecné informácie, povinnosti pri registrácií a účinky registrácie. V praxi rozoznávame 3 spôsoby, ako sa môže v Anglicku založiť spoločnosť:

  1. elektronicky prostredníctvom špecifického softvéru (Electronic Software Filing),
  2. elektronicky priamo na webovej stránke Companies House – obdoba slovenského obchodného registra (Web Incorporation Service),
  3. listinnou formou (Paperfiling).

Vo väčšine prípadov záujemcovia o založenie spoločnosti v UK uprednostňujú druhý spôsob založenia spoločnosti, a teda elektronicky priamo na webovej stránke Companies House (v marci 2014 až 98 % všetkých spoločností bolo založených elektronicky). V praxi to funguje tak, že užívateľ sa na webovej stránke Companies House najskôr zaregistruje https://ewf.companieshouse.gov.uk//runpage?page=welcome. Pri registrácii sa vyžaduje email ale identita osoby, teda meno, priezvisko, pobyt a dátum narodenia sa pri zadaní neoverujú. Elektronický sprievodca bude užívateľa priamo navigovať krok po kroku na založenie novej spoločnosti. Do elektronického formulára pri založení spoločnosti sa zadávajú údaje ako názov spoločnosti, jej sídlo[1], údaje o spoločníkoch a ďalšie potrebné informácie v závislosti od typu spoločnosti.[2] Vyplnenie online založenia spoločnosti trvá asi 10 minút. Poplatok za založenie je £15. Rozhodnutie o zápise alebo odmietnutí je vykonané zvyčajne v priebehu 2-6 hodín a oznámenie príde emailom. Certifikát o založení spoločnosti (Certificate of Incorporation) zasiela Companies House najskôr emailom na zvolenú adresu vo forme pdf. Oficiálny listinný certifikát o založení spoločnosti (spolu s pečiatkou a podpisom úradníka) je doručený do 2 týždňov. Celý proces založenia novej spoločnosti je administratívne a časovo nenáročný a má podobné výhody aké sú spomenuté pri priamom zápise notárom novej spoločnosti v Českej republike podľa nových pravidiel. Identita konateľov, spoločníkov a konečného užívateľa výhod sa potom preveruje pri otvorení bankového účtu.

Pokiaľ potrebujete vykonať zápis v anglickom obchodnom registri, založiť ltd. v Anglicku alebo kúpiť ltd. registrovanú na DPH v Anglicku, tak sa obráťte na odborníkov, ktorý Vám ušetria peniaze a čas. Spoľahlivým partnerom je firma eTuls, ktorá ma pobočky nie len v Londýne, Prahe ale aj v Bratislave.

[1] V UK Registered Office Address.

[2] Ako príklad môžeme uviesť: a statement of capital and initial share holding, a statement of the companyʼs proposed officers a memorandum of association.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314879x
Priemerná čítanosť článkov: 3499x

Autor blogu