Založ si blog

Ako vyriešiť problémy s vybavovaním pobytu na cudzineckej polícii v Bratislave?

 

Mnoho pracovníkov v Bratislave je z cudziny mimo Európskej únie a pracuje načierno (zdržiavajú sa v Slovenskej republike na základe poľských víz alebo na základe bezvízového režimu s Ukrajinou a Moldavskom), neplatia odvody a dane, čo nie je spravodlivé voči slovenským zamestnancom a legálnym zamestnancom z tretích krajín, a dôvod tejto nespravodlivosti je neschopnosť cudzineckej polície rýchlejšie prijímať, vybavovať a vydávať pracovné povolenia. Slovenskej republike tak unikajú každý mesiac obrovské príjmy na daniach a odvodoch, ktoré by sa dali využiť na lepšie platy v zdravotníctve, školstve a samotných bezpečnostných zložkách, ktoré žiadosti vybavujú.

Od 15.10.2019 do 15.11.2019 vôbec nefungoval online registračný systém. Potom začal fungovať ale všetky termíny sú obsadené. Jediný spôsob ako sa dostať na rad je stáť v rade pred cudzineckou políciu, ktorá v súčasnosti trvá šesť dní. Každé tri hodiny sa robia zápisy, či žiadateľ neodišiel z rady, takže žiadatelia musia spať šesť dní v dodávkach a autách, pred cudzineckou políciou.

Otázka je, prečo nie je možne prideliť ďalších 10 alebo 20 policajtov na cudzineckej polícii na preberanie a vybavovanie žiadostí. Nával žiadostí by sa odbúral v priebehu niekoľko mesiacov a potom už ďalej iba udržiaval na bežnej úrovni čakania – 10 až 60 minút.

Od 15.10.-15.11. 2019 nefungoval systém Ministerstva vnútra SR na objednanie termínu na cudzineckú políciu kvôli zavedeniu nového systému.

Nový systém funguje na princípe, že vyplníte všetky údaje, ktoré sú uvedené v žiadosti o udelenie pobytu a následne v ďalšom kroku si máte vybrať termín. Pri voľbe termínu si treba odklikávať každý jeden deň, aby ste zistili, či je to voľné na uvedený dátum.  Tu však nastáva problém. Termíny sú zverejnené len na 2 týždne dopredu. Pri voľbe termínu, každý jeden bol obsadený. Po kontaktovaní Úradu hraničnej a cudzineckej polícii nám bolo oznámené, že termíny je možné vyberať len 2 týždne vopred, a ak nie sú voľné žiadne termíny je potrebné prísť na cudzineckú políciu odstáť si radu a čakať kým budete mať lístok. Kým v predchádzajúci systém bol jednoduchší na vyplňovanie, vyplňovali sa len základné údaje a takisto Vám emailom prišiel termín, ktorý mohol byť aj o mesiac. Tým pádom ste mali aspoň nejaký termín a nemuseli ste byť celú noc pred cudzineckou políciou a čakať.

Podať žiadosť o pracovné povolenie sa dá aj na slovenskej ambasáde v cudzine. Tam systém funguje lepšie a čakacie doby pri online podaní žiadosti o termín na podanie žiadosti sú napr. v Moskve. Pri podaní žiadosti na ambasáde však so žiadateľom musí prísť aj tlmočník do slovenčiny, čo komplikuje daný proces.

Celý problém sa znásobuje tým, že na podanie žiadosti o pobyt za účelom je potrebné mať výpis z registra trestov s apostilou s úradným prekladom nie starší ako 3 mesiace a súhlas obce s ubytovaním nie starší ako 3 mesiace. Vybavenie registra trestov s apostillom a úradným prekladom trvá dva týždne. Vybavenie súhlasu s ubytovaním trvá od dvoch do troch týždňov. Ak potom sa podá žiadosť o termín na podanie prechodného pobytu ale skorší termín ako o dva mesiace nie je k dispozícii, tak výpis registra trestov už môže byť starší ako tri mesiace. Toto sa v praxi často stáva.

 

Obeťou vybavovania žiadostí pracovných povolení nie sú len nedostatkové pracovné sily na stavbách ale slovenský zamestnávatelia, ktorý žiadajú o prechodné pobyty pre vysokokvalifikované pracovné sily. Slovenský zamestnávateľ si nemôže dovoliť nechať spať vysokokvalifikovaného zamestnanca z cudziny, pre ktorého vybavujú pracovné poveleni spať šesť dní v dodávke pred cudzineckou políciou, pretože samozrejme on/ona by sa radšej zamestnal/a v inej krajine. Slovenský zamestnávateľ, ktorý by tak odvádzal nemalé odvody a dane za vysokokvalifikovaného zamestnanca je tak obeťou ponižujúceho fungovania cudzineckej polície v Bratislave.

Súčasné fungovanie systému vybavovania žiadostí sa dá porovnať so skorumpovaným systémom vybavovania registrácii vozidiel na Kopčianskej, kde tiež bolo potrebné prísť o šiestej alebo pol siedmej ráno a čakať niekoľko hodín alebo celý deň s otázným úspechom než sa žiadateľ dostal na rad. Prečo môže teraz fungovať systém registrácie automobilov rýchlo ale systém podávania a vybavovania žiadostí o pobyt funguje stále zle?

Ak chcete ušetriť čas a peniaze, tak sa obráťte na odborníkov, ktorí Vám zjednodušia vybavenie pracovného povolenia alebo prechodného pobytu na Slovensku.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314181x
Priemerná čítanosť článkov: 3491x

Autor blogu