Nové pravidlá v prípade likvidácie s. r. o.

30. decembra 2019, etuls, likvidacia sro

Novela obchodného zakonníka ovplyvní proces likvidácie obchodných spoločností, ktorej sa v súčasnosti venuje Obchodný zákonník len stručne.

Zmenou prechádza proces likvidácie už od samotného začiatku. Podľa súčasnej legislatívy sa spoločnosť dostáva do likvidácie prijatím rozhodnutia o zrušení spoločnosti s likvidáciou. Podľa novely zákonníka sa likvidácia začína až zápisom likvidátora do obchodného registra. Tento krok má ochrániť veriteľov, ale zároveň so sebou prináša možné predĺženie celého procesu likvidácie.

Kontroverznou zmenou, ktorú novela prináša je povinnosť štatutárneho orgánu spoločnosti (najčastejšie konateľov), stanoviť likvidátora a do notárskej úschovy vyčleniť preddavok na jeho odmenu. Doteraz podmienka preddavku neexistovala, preto bude po novom potrebné rátať s vyššími nákladmi na preddavok, ako aj na notársku úschovu.

Okrem povinnosti zložiť preddavok na odmenu likvidátora na to, aby bolo možné vôbec s likvidáciou začať, sa mení aj priebeh samotnej likvidácie. Mení sa však aj samotný proces likvidácie. Likvidátor bude mať povinnosť zapísať prihlásené pohľadávky do zoznamu, a aj uložiť tento zoznam do zbierky listín.

Zmenia sa aj podmienky zverejňovania dokumentov, ktoré sa doposiaľ nezverejňovali. Likvidátor zverejní oznámenie o zostavení účtovnej závierky, návrh na rozdelenie likvidačného zostatku a informácie o tom, že oba tieto dokumenty boli schválené.