Prečo podnikatelia kombinujú živnosti a s. r. o. súčasne?

10. januára 2020, etuls, daňové poradenstvo zalozenie s.r.o. Živnosť

Mnoho podnikateľov sa rozhodlo využívať výhody jednej aj druhej formy podnikania, preto uprednostňujú kombinovanie foriem podnikania a to najčastejšie tým spôsobom, že podnikajú aj ako živnostníci a súčasne aj ako spoločnosti s ručením obmedzeným..

Od roku 2020 bude zavedená sadzba dane z príjmov pre všetkých daňovníkov (takže spoločnosti aj živnostníkov), ktorí za zdaňovacie obdobie dosiahli príjmy nižšie ako 100 000 eur. Táto zmena v zákone podporí malých podnikateľov a motivuje ich k rozdeľovaniu príjmov na viacero osôb s cieľom zníženia príjmov jedného daňovníka.

Takisto bude zavedený aj nový pojem mikro daňovníka (spoločnosti aj živnostníci), je však dôležité ho diferencovať od pojmu mikro-účtovnej jednotky. Mikrodaňovníci budú mocť využívať špeciálne výhody, za predpokladu splnenia určitých kritérii, z ktorých najdôležitejším bude výška obratu, ktorá nesmie byť vyššia ako 49 790 eur.K výhodám mikrodaňovníkov bude patriť zjednodušenie uplatnenia daňových strát z minulých období, priaznivejšia možnosť optimalizácie odpisovania majetku a zaradenie tvorby účtovných opravných položiek k daňovým výdavkom.

Medzi najčastejšie formy podnikania patria živnosti a s.r.o., pričom každá z nich má výhody aj nevýhody. Výber formy podnikania ovplyvňuje predovšetkým daňové a odvodové zaťaženie jednotlivých foriem podnikania.

Plusy živnosti:

Mínusy živnosti:

Plusy s.r.o.:

Mínusy s.r.o.:

Teno článok Vám priniesla spoločnosť o eTuls International SK s.r.o.