Ako si zaobstarať ubytovania pri prechodnom pobyte za zámerom podnikania

23. januára 2020, etuls, Prechodné pobyty

Zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov uvádza v jednom zo svojich ustanovení, v prípade žiadosti cudzinca o prechodný pobyt predložiť aj doklad o zabezpečení ubytovania.

Aká je dĺžka poskytnutia ubytovania 

Ak cudzinec, ktorý sa rozhodne podať žiadosť o prechodný pobyt, musí predložiť doklad, že má garanciu prechodného pobytu minimálne 6 mesiacov. Je dôležité vedieť, že ak sa rozhodnete k žiadosti o prechodný pobyt priložiť prílohu o nájomnej zmluve, ktorá je uzatvorená na 6 mesiacov, pravdepodobne táto 6-mesačná lehota nebude stačiť na potvrdenie žiadosti. A prečo je 6-mesačná lehota krátka na potvrdenie žiadosti o prechodný pobyt? V tomto prípade je potrebné prirátať aj lehotu rozhodovania o pobyte cudzinca, ktorá je štandardne 90 dní, ktorú zákon vo v určitých zákonných ustanoveniach sa môže rozhodnúť predĺžiť. . Preto, ak sa rozhodnete podať žiadosť o prechodný pobyt odporúčame, aby bol tento doklad vystavený v ideálnom prípad na rok.

Čo je možné predložiť ako doklad o ubytovaní cudzinca 

Zákona o pobyte cudzincov v ustanovení § 122, kde sa zmieňuje aký doklad môže cudzinec predložiť:

S účinnosťou od mája 2018 nie je potrebné dokladať list vlastníctva, na ktorom je zapísaná nehnuteľnosť, v ktorej bude cudzinec ubytovaný. Zákonodarca od mája 2019 nevyžaduje predloženie listu vlastníctva, kde je uvedená nehnuteľnosť, kde bude príslušník tretej krajiny nasťahovaný.

Stretli sme sa už aj s takýmto prípadom, že útvar polície nesúhlasil s akceptáciou potvrdenia ubytovacieho zariadenia, ak toto ubytovacie zariadenie poskytovalo ubytovanie viac cudzincom ako bola jeho kapacita. . Následne sa začalo dokazovanie, kde ubytovacie zariadenie sa snažilo preukázať, že jeho maximálny limit prijatých hostí nebol presiahnutý. Táto situácia nastáva vtedy, ak ubytovacie zariadenie nerobí záznamy o potvrdeniach, ktoré udelili a pobytoch.

Ak Vás článok zaujal obráťte sa na služby našej kancelárie . ak potrebujete vypracovať čestné vyhlásenie o poskytnutí ubytovania pre cudzinca.