Problematika ochranných známok a časté otázky s ňou spojené

11. februára 2020, etuls, Ochranné známky

Čo radíme pod ochrannú známku?

Hovoríme o označení, ktoré môže byť akékoľvek a to najmä slov vrátane osobných mien, písmen, číslic, kresieb, tvarov tovaru alebo obal. Nevylučuje sa ani ich vzájomná kombinácia ak sú takéto označenia schopné rozlíšiť tovary od jedného výrobcu od toho druhého.

Základným prameňom tejto problematiky a jednotlivé podmienky pre zápisnú spôsobilosť ochrannej známky upravuje zákon č. 506/2009 Z. z. o ochranných známkach.

Ako dlho môže platiť ochranná známka

Platnosť zápisu od kedy je ochranná známka platná je desať rokov od podania prihlášky. Žiadosť má právo podať majiteľ ochrannej známky alebo záložný veriteľ a musí byť podaná v poslednom roku platnosti ale najneskôr možný termín je ale 6 mesiacov po uplynutí platnosti. Na základe takejto žiadosti je úrad povinný obnoviť platnosť ochrannej známky na ďalších desať rokov.

Po podaní žiadosti je dôležité zaplatiť správny poplatok podľa zákona č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov na účet úradu.

Aká je funkcia ochrannej známky?

Najdôležitejšou funkciou je rozlíšenie tovarov a služieb, ktoré pochádzajú od rôznych podnikateľov. Jej hlavnou úlohou je, aby spotrebiteľ dokázal rozlíšič tovary alebo služby od jedného podnikateľa od toho druhého.

Medzi ďalšie funkcie radíme súťažnú a propagačnú funkciu.

Ako môžem získať ochrannú známku?

Ak sa rozhodnem získať ochrannú známku, orgánom na to príslušným je Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky. Je potrebné podať riadne vyplnené prihlášku na predpísanom tlačive. Môže ju podať buď fyzická alebo právnická osoba, ak hovoríme o kolektívnej ochrannej známke to môže byť združenie fyzických a právnických osôb, na čo je potrebné: :

Čo ma to bude stáť?

Okrem času, to budú aj určité finančné prostriedky. Správny poplatok za podanie prihlášky ochrannej známky do troch tried tovarov alebo služieb je 166 eur. V prípade ak sa rozhodnete registrovať ochrannu známku viac ako tri triedy tovarov, tak za každú triedu sa platí poplatok + 20 eur.