Ako sa legálne dostať do USA

2. marca 2020, etuls, Viza do usa

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“,  no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova.

Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak predpokladám, že väčšina z Vás áno, ak nie ste náhodou oslobodený od vízovej povinnosti. Existuje viacero druhov víz a pred vycestovaním do USA sa musíte rozhodnúť za akým cieľom cestujete do USA a či plánujete zotrvať v USA dlhšie ako 3 mesiace.

Druhy víz na vycestovanie do USA?

1. Neprisťahovalecké víza

Čo to vlastne tie neprisťahovalecké víza sú?  Hovoríme o nich, že sú určené pre medzinárodných cestujúcich do USA. Účelom cesty je najčastejšie turistika, služobná cesta, lekárske vyšetrenie, štúdium alebo krátkodobá cesta.  Cestujúci, ktorí sa rozhodnú vycestovať do USA využívajú najmä tento druh víz. Občania slovenskej republike sú vo väčšine prípadoch držiteľmi biometrického pasu, ktorý je platný pre bezvízový program na dobu najdlhšie 90 dní pobytu.

Bezvízový program požaduje bez biometrického pasu aj schválenú elektronickú cestovnú autorizáciu (ESTA). Túto elektronickú cestovnú autorizáciu je potrebné podať na oficiálnej stránke: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. ESTA je elektronický formulár, ktorý poskytuje osobám vycestovať do USA na krátkodobú cestu, najčastejšie hovoríme o turistickej alebo služobnej ceste, ktorá je kratšia ako 90 dní. Tento spôsob elektronického formuláru nám umožňuje, že následne nie sme povinní požiadať o vstupné vízum.

Aké náklady Vás s týmto typom víz čakajú? Očakávajte náklady vo výške 14 amerických dolárov, čo predstavuje približne 12 Eur. Pre zahraničné osoby so zámerom vycestovať do USA a nemajú bezvízový styk, platí suma vo výške 140 amerických dolárov. ESTA je platná 2 roky od jeho schválenia a v prípade, že sa platnosť pasu skončí skôr ako v priebehu týchto 2 rokov, tak rovnako skončí aj platnosť ESTA.

Keďže častým spôsobom platby je hradenie finančných prostriedkov prostredníctvom kreditných kariet, je povolené platiť kartami ako Mastercard, Visa, American Express a Discover. Uhrádzať poplatky je možné aj debetnými kartami, ktoré majú logo Visa alebo Mastercard. Americké neprisťahovalecké vízum je určitý štítok, ktorý je umiestnený v pase cestujúceho, ktorý ho oprávňuje žiadať o vstup do USA na určitý čas. Poznáme rôzne druhy elektronických víz, existuje ich viac ako 50 druhov. Každé vízum má rozdielne požiadavky a rozlišujeme ich aj od určitých výhod, napríklad niektoré umožňujú cudzincovi pracovať alebo študovať, no niektoré to neumožňujú.

2. Prisťahovalecké víza

Ak hovoríme o prisťahovaleckom víze, tak určuje povinnosť pre každého cudzinca, ktorý plánuje vstúpiť na územie USA a chce zostať na danom území na trvalo-dlhodobý pobyt a nerozlišuje sa či pracuje v USA alebo nie. Tento tip víz je ťažšie získať v porovnaní s neprisťahovaleckými vízami. V súčasnosti rozlišujeme 3 metódy ako je možné získať prisťahovalecké víza. Prvým zo spôsobov je imigráciou na základe rodinných vzťahov imigráciou založenou na pracovných vzťahoch alebo prostredníctvom lotérie, tzv. zelenej karty.

Ak chcete vycestovať do USA na dlhší čas ako 90 dní odporúčame vám využiť podľa nás najvýhodnejšiu kombináciu B-1/B-2 víz, tzn. biznis a turistické. Takéto víza sú platné 10 rokov. Po dostavení sa na letisko, dostanete povolenie na pobyt od imigračného pracovníka. Celkové náklady sú vo výške 150 dolárov a je možnosť o ne požiadať aj prostredníctvom internetu. Tieto víza je možné získať na dobu 5 rokov. V roku 2015 sa pracovné víza udeľovali iba na obdobie 2 rokov.

Na stránke spoločnosti eTuls International SK s.r.o. nájdete kompletné porovnanie víz do USA.