Založ si blog

Vedenie účtovníctva

Ceny za vedenie účtovníctva sú závislé najmä od toho, či je Vaša firma:

  1.  platca DPH alebo neplatca DPH,
  2.  či obchoduje iba so službami a tovarmi,
  3.  či má zamestnancov a treba viesť mzdovú agendu,
  4.  či vlastní dlhodobejší majetok, napr. automobil, nehnuteľnosť
  5.  či má úver z banky.

Začnime tým, že vysvetlíme základné pojmy a ako ovplyvňujú vedenie účtovníctva.

Platca DPH a vedenie účtovníctva

Platca DPH je firma registrovaná na DPH. Výhodou je, že si môže uplatniť vratky DPH pri väčších nákupoch, napr. pri kúpe automobilu a daňový úrad jej celú DPH vráti. Ďalšou výhodou je, že pri cezhraničných dodaniach jej tovary a služby účtujú bez DPH, takže na vrátenie DPH ani nemusí čakať.  Nevýhodou je, že musí podávať DPH priznanie každý mesiac, čo s prejaví na cene za vedenie účtovníctva. Ďalšou nevýhodou je, že na registráciu DPH je potrebné dlho čakať a je vždy spojená s daňovou kontrolou, a preto mnoho podnikateľov radšej kúpi hotovú firmu z ponuky ready-made sro alebo ponuky predaj sro s históriou.

Neplatca DPH a vedenie účtovníctva

Neplatca DPH je firma, ktorá nie je registrovaná na DPH. Výhodou je, že nemusí podávať mesačne DPH priznanie a cena za vedenie účtovníctva je lacnejšia. Nevýhodou je, že si nemôže uplatniť vratku DPH pri nákupoch alebo nakupovať bez DPH od dodávateľov z iného štátu.

Dlhodobý majetok – auto, nehnuteľnosť

Dlhodobý majetok má dve nevýhody. Po prvé, na rozdiel od nakúpených tovarov a služieb ho nemožno celý uplatniť ako výdavok hneď pri kúpe ale iba jeho časť napríklad jednu štvrtinu zaplatenej ceny a potom každý ďalší rok jednu štvrtinu. Toto obmedzenie pri uplatnení výdavkov sa volá odpisy. Na druhej strane, pri predaji auta alebo nehnuteľnosti je treba celú kúpnu cenu uviesť ako príjem pre daň z príjmu. Po druhé, cena za vedenie účtovníctva je drahšia pri kúpe a účtovaní odpisov, než pri kúpe a predaji tovarov a služieb.

Cezhraničné obchodovanie s tovarom a službami

Cezhraničné obchodovanie s tovarom a službami si vyžaduje registráciu na DPH ako platca DPH (§4 zákona o DPH) alebo osoba identifikovaná pre DPH (§7 zákona DPH). Následne pri dodaní tovarom alebo služieb do inej členskej krajiny EU je potrebné vypracovať a podať súhrnný výkaz. Pri nadobudnutí tovarov a služieb zo zahraničia je potrebné samozdaniť DPH z prijatých plnení pričom platca DPH si zároveň môže DPH odpočítať a osoba identifikovaná pre DPH si odpočet nemôžu uplatniť a DPH musí odviesť. Táto zvýšená komplexnosť sa prejavuje vo vyššej cene za vedenie účtovníctva.

Mzdová agenda

V prípade ak firma má zamestnancov, tak musí každý mesiac podať výkazy na sociálnu poisťovňu, zdravotnú poisťovňu a daňový úrad. Toto sa prejavuje aj vo vyššej cene za vedenie účtovníctva, pričom cena za mzdovú agendu sa zvyčajne určuje ako cena za jedného zamestnanca za mesiac.

Skladová agenda

Na rozdiel od dodaní služieb, pri tovare vedenie účtovníctva musí sprevádzať skladová agenda. To znamená, každý druh tovaru musí byť evidovaným svojím aktuálnym počtom podľa toho koľko kusov sa predá a kúpi. Toto sa prejavuje pri obchodovaní s tovarom na vyššej sume za vedenie účtovníctva a väčšej komplexnosti než pri obchodovaní so službami.

Leasing a úvery

Leasing a úvery si vyžadujú osobitné účtovanie o istine a úrokoch, čo sa prejavuje aj na vyššej cene za vedenie účtovníctva.

Hľadáte účtovnícku

Na vedenie účtovníctva pri všetkých vyššie uvedených oblastiach Vám odporúčame využiť odborníkov, ktorých nájdete na stránke www.etuls.sk/vedenie-uctovnictva/

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 311825x
Priemerná čítanosť článkov: 3465x

Autor blogu