Založ si blog

Ako bezpečne prevádzať nehnuteľnosti?

Najdôležitejším a hlavným krokom pre to, aby ste sa stali vlastníkmi nehnuteľnosti je uzatvorenie kúpnej zmluvy. Táto zmluva určuje koľko za danú nehnuteľnosť kupujúci zaplatí.  Ak sa chystáte prevádzať Vašu nehnuteľnosť je možné ju previezť niekoľkými spôsobmi a to:

  • v hotovosti,
  • bankovým prevodom,
  • hypotekárnym úverom,
  • vinkuláciou,
  • zriadením notárskej úschovy daných peňažných prostriedkov,
  • dohodnutím inej zmluvnej úschovy.

Tento článok je zameraný na štvrtú z vymenovaných možností a to vinkuláciu. Tento proces, pri ktorom dochádza k prevádzaniu peňazí je pre bežného človek trochu menej povedomé. Ak sa rozhodnete pre vinkuláciu ubezpečujeme Vás, že sa jedná o jednoduchý a časovo nenáročný proces.

Ako si vlastne môžeme definovať vinkuláciu?

Ak sa bavíme o vinkulácii, hovoríme o určitej blokácii finančných prostriedkov. Banka uložené finančné prostriedky uvoľní iba na základe zmluvy, ktorú podpísali kupujúci a predávajúci. V prípade, ak kupujúci hradí dohodnutú kúpnu cenu z vlastných zdrojov, tak tieto peniaze sú bezpečne uložené v banke.

Vinkulácia zabezpečuje ochranu peňazí kupujúceho a taktiež zabezpečuje záujmy predávajúceho.

Ako tento proces vlastne prebieha? Kupujúci po uzatvorení zmluvy o vinkulácii s bankou si zablokuje finančné prostriedky, ktoré budú slúžiť na úhradu kúpnej ceny. Banka je vyhotoviteľom zmluvy o vinkulácii a ako podklad jej slúži kúpna zmluva. V zmluve sa určí výška sumy a doba, kde budú peniaze vinkulované. V zmluve sa taktiež určujú jednotlivé podmienky na to, kedy a za akej situácie môže banka uvoľniť peniaze. Čoraz častejšie banky požadujú predloženie listu vlastníctva, kde bude jasne vyznačené, že kupujúci je nový majiteľ danej nehnuteľnosti.  Po predložení tohto dokumentu celý proces výplaty peňazí trvá najčastejšie do 3 dní. Každá banka má určený cenník poplatkov,  kde je zahrnutá aj vinkulácia.

Nebezpečenstvá, ktoré prináša vinkulácia

Vinkulácia je všeobecne označovaná ako bezpečný proces pri prevode peňažných prostriedkov, no aj to môže spôsobovať určité riziká. Jedným z dôvodov je najčastejšie prípad, že na kupujúceho môže vzniknúť proces vinkulácie exekúcie. Bohužiaľ ak nastane takáto situácia, tak finančné prostriedky, ktoré ste si mysleli, že sú zmrazené, tak po nastaní exekúcie sú aj tieto finančné prostriedky ohrozené.

Doklady potrebné na zriadenie vinkulácie?

  • platný doklad totožnosti,
  • návrh alebo overenú kúpnu zmluvu,
  • dostatok finančných prostriedkov.

Potrebujete pomôcť s prevodom nehnuteľnosti ? Neváhajte kontaktovať eTuls International s.r.o.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314209x
Priemerná čítanosť článkov: 3491x

Autor blogu