Založ si blog

Je výhodne byť platiteľom DPH ?

V tomto článku si vysvetlíme jemne problematiku DPH, dnešná téma bude : „Je výhodne byť platiteľom DPH ?“

Veľká časť podnikateľov, si myslí že je výhodne  byť platiteľom DPH.

Pretože si môžu uplatniť DPH z nakúpeného tovaru, služieb, pohonných hmôt, kancelárskych potrieb a podobne (samozrejme pokiaľ sa dodržiavajú podmienky určené zo zákona).

Treba si uvedomiť, že ak ste platca DPH musíte svoje služby a tovary navýšiť o sumu dane z pridanej hodnoty (20%). DPH na Slovensku je momentálne základná sadzba 20% a znížená sadzba 10%.

Taktiež si musíte prejsť procesom registrácie k DPH. Ktorý je časovo aj administratívne náročný.

Tento model je nevýhodný v prípade ak vašimi odberateľom/konečný zákazník je bežný občan, fyzická osoba(nepodnikateľ), pretože finálna cena sa navýši o 20% (daň z pridanej hodnoty).

Byť platiteľom DPH sa oplatí v týchto prípadoch :

  • Ak nakupujete služby alebo tovar, od platiteľa DPH a vašim odberateľom je taktiež platiteľ DPH. Byť platiteľom DPH je v niektorých prípadoch konkurenčná výhoda oproti neplatiteľovi DPH
  • Ak vašim dodávateľom je platiteľ DPH a odberateľom je zdaniteľná osoba v členskom štáte EU.
  • Ak máte v pláne realizovať väčšie investície do dlhodobého majetku. Vrátená DPH Vám pomôže vyplatením miezd prípadne na ďalší rozvoj.

Byť neplatiteľ DPH sa oplatí v týchto prípadoch

  • Ak ponúkate služby a vašimi konečnými spotrebiteľmi sú občania alebo firmy – neplatitelia DPH-ačky (Nielen na Slovensku ale platí to v prípade aj keď sú v EU)
  • Ak nakupujete tovar od neplatiteľa DPH a vašimi spotrebiteľmi sú občania a firmy – neplatitelia DPH

Krásnym príkladom sú firmy či živnostníci ktorý poskytujú IT (počítačové) služby predovšetkým pre bežných občanov (napr. výmena displayu, výmena batérie na telefóne a podobne).

Ďalším krásnym príkladom sú firmy ktoré poskytujú účtovníctvo v Bratislave pre novozaložené spoločnosti.

Keďže takéto firmy poskytujú svoje služby úplne novým firmám, a ak by táto spoločnosť poskytujúca účtovníctvo bola platiteľom DPH , tak by bola o 20% drahšia.

Veríme že toto jednoduché porovnanie ste pochopili a budete vedieť čo je pre Vás výhodnejšie.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 313941x
Priemerná čítanosť článkov: 3488x

Autor blogu