Založ si blog

Začíname podnikať od nuly – niekoľko tipov od eTuls

Začíname podnikať od nuly – niekoľko tipov od eTuls

Ak už Vaša obchodná spoločnosť respektíve s.r.o. bola úspešné založená a zapísaná v obchodnom registri prvý krok máte za sebou.

Teraz prichádza čas, kedy by ste mali venovať veľkú časť energie a času podnikaniu. Účtovníctvo, ako aj cenu za založenie s.r.o., by ste mali nechať na firmy, ktoré sa týmito službami zaoberajú.

Máme pre Vás pár tipov, ktoré by ste si mali uvedomiť pred založením firmy:

Sídlo vašej novej s.r.o.

Pri založení s.r.o. a zápise firmy do obchodného registra musíte uviesť adresu sídla firmy. Aby Vám obchodný register zapísal adresu vášho sídla firmy, musíte mať k tomuto sídlu oprávnenie. Oprávnenie sa preukazuje ako súhlas vlastníka nehnuteľnosti – teda dokument, kde majiteľ vlastník nehnuteľnosti súhlasí so zariadením sídla vašej firmy v jeho nehnuteľnosti. Podpis tohto dokumentu nemusí byť úradne overený. Ale k návrhu na zápis firmy do obchodného registra budete potrebovať výpis z katastra tejto nehnuteľnosti.

Odporúčame si zvážiť veľmi dobre a detailne sídlo firmy, pretože uviesť sídlo firmy ako adresu svojho trvalého bydliska, alebo bytu rodičov nemusí byť najlepšie riešenie. Prečo ?

Síce toto riešenie je najlacnejšie, ale treba si zvážiť aj to že či chcete oddeliť svoj osobný život od podnikateľského života.

Ďalšie otázky ktoré sú na mieste :

Kto budú vaši klienti ? Odkiaľ budú ? Budú vaši klienti z celého Slovenska? Myslite aj nato že existujú predsudky. Prípadne ak budete mať zahraničného klienta, chcete ho pozvať do kaviarne xy km vzdialeného miesta ? Bude vedieť kde sú Horné Orešany ?

Riešením je virtuálne sídlo. Virtuálne sídlo rozdelí vaše podnikanie od osobného života. K virtuálnemu sídlu si viete zabezpečiť aj zasadačku na obchodné stretnutia. Virtuálne sídla môžete mať v akejkoľvek časti Bratislavy. Vyhnete sa bezdôvodným návštevám z daňového úradu a podobne.

Predmety podnikania

Tu treba myslieť aj do budúcna, chcete len prevádzkovať maloobchodný či veľkoobchodný predaj ? Ušetrite čas aj peniaze a pridajte si do predmetov podnikania aj iné činnosti respektíve voľné živnosti. Zoznam voľných živností nájdete tu http://www.szk.sk/rozdelenie-zivnosti/volne/

Z najčastejších predmetov podnikania respektíve voľných živnosti by sme odporúčali zapísať : reklamné služby, administratívne službz, sprostredkovacie a poradenské služby.

 

Byť platiteľom DPH alebo neplatiteľ DPH ?

Spýtajte sa vášho účtovníka čo Vám navrhuje. Podľa vášho obratu, odoberateľov, majetku, investícií bude vedieť čo sa Vám oplatí.

Ak predávate služby a tovar konečným osobám, máte nízke prevádzkové náklady je pre najlepšie riešenie byť neplatiteľom DPH.

Ak podnikáte obchode respektíve maloobchode a veľkoobchode kde sú ceny vyššie, nízke marže a vaši obchodný partneri sú platitelia DPH – odporúčame Vám byť platiteľom DPH, už len kvôli konkurenčnej výhode.

Ak chcete byť platiteľom DPH a nemáte čas čakať približne 2-3 mesiace – toto je ten čas kým firmu založíte a následne registrujete k DPH – máme pre Vás riešenie a tým je ready made sro platca dph

Odvodov do poisťovní sa nevyhnete.

Ako konateľ spoločnosti máte povinnosť platiť len zdravotné poistenie.

Povinnosť platiť do sociálnej poisťovne začína ak sa zamestnáte prípadne zamestnáte niekoho iného.

Ak sa rozhodne podnikateľ o výplatu mzdy, vzťahuje sa na neho Zákonník práce. Z neho vyplývajú napríklad povinnosti viesť si dochádzku, poskytovať stravné lístky či zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu. Tiež musí dodržať predpisy ohľadne výšky minimálnej mzdy.

Veľa podnikateľov to rieši takto. Platia si len minimálne zdravotné poistenie a všetky ostatné financie riešia „mimo štát“.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314101x
Priemerná čítanosť článkov: 3490x

Autor blogu