Založ si blog

Daňová povinnosť živnostníka a eseročky – fakturácia

Rozdiel medzi eseročkou a živnosťou je hlavne v ekonomickej oblasti a to hlavne v dátume vzniku daňovej povinnosti. Daňová povinnosť spoločnosti s.r.o. vzniká vo vzťahu k dani z príjmu už vystavením faktúry. V praxi to znamená, že ak vystaví faktúru napr. v novembri daného roka, tak v tom istom roku ju musí aj zdaniť, čiže musí v danom roku zaplatiť na dani z príjmu vyššie dane. V prípade živnostníka vzniká daňová povinnosť až uhradením faktúry. Ak teda vystaví faktúru napr. v novembri , ale bude mu uhradená až v januári nasledujúceho roka, tak je povinný zdaniť svoj príjem až v tomto roku. Podnikanie formou živnosti je teda z tohto pohľadu jednoduchšie.

Skutočné náklady verzus paušálne u živnostníka

Spoločnosť s.r.o. pri vedení svojho účtovníctva pozná len skutočné náklady, čiže tie náklady, ktoré potrebujeme na zvýšenie zisku spoločnosti príp. jeho udržanie – nájom, telefón, pohonné hmoty, náklady na reklamu a pod. Rozdiel, ktorý pri tom vznikne, musí spoločnosť zdaniť. Napr. keď spoločnosť zarobí 30 000 eur a náklady sú 20 000 eur, tak rozdiel 10 000 eur sa musí zdaniť sadzbou dane z príjmu právnickej osoby, ktorá bola v roku 2018- 21 %.

Výhodou pre živnostníka na rozdiel od eseročky je to, že je možné si základ dane (čiže rozdiel medzi nákladmi a ziskom) znížiť o zaplatené poistné na zdravotné a sociálne poistenie a odpočítať nezdaniteľné minimum, ktoré je v súčasnosti 3803,33 eur.

Živnostník môže na rozdiel od eseročky svoje náklady preukázať skutočnými výdavkami (uvedený prvý príklad), alebo môže využiť možnosť tzv. paušálnych výdavkov, ktoré tvoria percentuálnu časť z jeho príjmov. Od 1.1.2017 v tejto oblasti nastali pre živnostníkov významné zmeny. Zvýšili sa paušálne výdavky pre živnostníkov zo 40 % na 60 %. Tiež sa významne zvýšila maximálna hranica, ktorú je si možné týmto spôsobom uplatniť a to z 5040 eur na 20 000 eur.

To znamená, že ak živnostník zarobí napr. 30 000 eur a využije paušálne náklady, tak si môže dať do nákladov 60 % z tejto sumy, čo predstavuje 18 000 eur a zostáva mu daňový základ 12 000 eur. Ten si následne zníži o zaplatené sociálne a zdravotné odvody, nezdaniteľné minimum a následne ten rozdiel zdaní sadzbou 19 %.

Daň fyzickej osoby z tohto rozdielu je 19 % , ktorá nepresiahne 176,8-násobok sumy platného životného minima , vrátane 25 % z tejto časti základu dane (zníženého o daňovú stratu a nezdaniteľné časti), ktorá presiahne 176,8-násobok  sumy platného životného minima na Slovensku (pre rok 2017 to bolo 35 022,31 eur).

Sociálne a zdravotné odvody živnostníka a daňové zaťaženie

Živnostník na rozdiel od eseročky je povinný platiť sociálne a zdravotné odvody. Hneď po založení živnosti začína platiť minimálne zdravotné odvody. Povinnosť platiť zdravotné odvody z vymeriavacieho základu začína platiť od júla druhého kalendárneho roka za predchádzajúci rok. V prípade založenia živnosti napr. v marci 2017 vzniká povinnosť platiť minimálne zdravotné odvody vo výške 63,84 okamžite. Sociálne odvody začína platiť živnostník od 1.7.2017 nasledujúceho kalendárneho roka 2018. Výška sociálnych odvodov sa pre živnostníka určuje na základe jeho príjmov, pričom minimálna výška sociálnych odvodov pre rok 2019 je stanovená na 151,16 eur. Živnostník musí platiť sociálne odvody v prípade, ak jeho príjem za predchádzajúci rok bol väčší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Tvorí ho hrubý príjem bez odpočítania všetkých nákladov.

Spoločník s.r.o. a jeho daňové zaťaženie

Od 1.1.2019 v oblasti zdaňovania právnických osôb a vyplácania dividend nenastali žiadne výrazné zmeny. Daň z príjmu zostáva rovnaká ako aj u spoločnosti, čiže je 21 %. Ak chce spoločník v eseročke si vyplatiť zisk, tak musí opäť zaplatiť štátu a to formou dane z dividend vo výške 7 %.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 311877x
Priemerná čítanosť článkov: 3465x

Autor blogu