Založ si blog

Podmienky založenia občianskeho združenia v r. 2019

Ak sa rozhodnete, že chcete niečo vo Vašom živote zmeniť a máte záujem meniť nielen seba, ale aj okolie a ľudí, organizovať akcie rôzneho druhu a tak pracovať profesionálnejšie, dobrou voľbou bude založenie vlastnej spoločnosti. Jednou takouto formou môže byť práve občianske združenie. Podľa platného zákona na Slovensku majú občania právo zakladať zväzy, spolky, spoločnosti, hnutia a iné občianske združenia, stretávať sa a vykonávať v nich svoje činnosti.

Najbežnejšou formou neziskovej organizácie sú práve  občianske združenia, ktoré majú jednoduchú štruktúru. Svojou činnosťou nie sú zamerané na zisk, ale ich hlavnou úlohou je uplatňovanie záujmov svojich členov, pričom sa nevylučujú ani verejno-prospešné aktivity.

Občianske združenie môže mať rôznorodé zameranie – charitatívne účely, podpora vzdelávania a športu, rozvoj daného regiónu, podpora a pomoc sociálne slabším, ochrana kultúrnych pamiatok alebo ochrana životného prostredia. Nad založením občianskeho združenia môžete uvažovať vtedy, ak máte pocit, že chcete meniť svoje okolie, ľudí, pomáhať ľuďom a venovať sa verejnoprospešným prácam. Založiť občianske združenie môžete sami, alebo sa môžete obrátiť na spoločnosti, ktoré majú s procesom registrácie skúsenosti a za určitý poplatok Vám s tým pomôžu.

Charakteristika občianskeho združenia

Podmienky vzniku a právneho postavenia občianskych združení upravuje zákon č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení neskorších predpisov. Podľa tohto zákona občianske združenie vzniká registráciou na Ministerstve vnútra SR, ktoré vedie register a evidenciu všetkých platných združení v SR. Občianske združenia sú právnickými osobami, majú právo vykonávať svoju činnosť vo vlastnom mene. V praxi to znamená, že môžu vlastniť majetok, uzatvárať a podpisovať zmluvy, prijímať dotácie, dary od sponzorov, zamestnávať ľudí a vykonávať ďalšie činnosti podľa platných stanov a zákonov. Členmi združenia môžu byť aj fyzické osoby, ktoré nemusia byť občanmi Slovenskej republiky.

Občianske združenie ako právnická osoba nesie v plnej miere zodpovednosť za svoje konanie, čiže môže byť žalované v súdnom spore alebo sankcionované.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314900x
Priemerná čítanosť článkov: 3499x

Autor blogu