Založ si blog

Časté chyby pri zakladaní s. r. o.

Rozhodli ste sa začať podnikanie vo forme s.r.o.? Prinášame prehľad najčastejších chýb, ktorým sa pri zakladaní novej s.r.o. treba vyhnúť.

Konateľ spoločnosti

Najskôr je nutné odlíšiť, či figurujete ako fyzická alebo právnická osoba, keďže sa oboch typov týkajú odlišné podmienky. Právnická osoba (iná spoločnosť) môže byť jediným zakladateľom alebo jediným spoločníkom inej spoločnosti len v prípade, že sama má minimálne dvoch spoločníkov. Ak zakladáte novú spoločnosť ako fyzická osoba, ako jediný spoločník môžete figurovať maximálne v troch s. r.o. V prípade, že ste túto hranicu už dosiahli a chcete založiť ďalšiu spoločnosť, je podmienkou zakladať spoločnosť s ďalšou osobou.

Sídlo spoločnosti

V prípade určenia sídla spoločnosti právnickou osobou, musí k nehnuteľnosti preukázať vlastnícke/užívacie právo, prípadne predložiť súhlas so zápisom sídla s.r.o do Obchodného registra, udelený od vlastníka nehnuteľnosti. Ak nehnuteľnosť nevlastníte, alebo ju nechcete evidovať ako sídlo s.r.o., môžete využiť bežne dostupnú službu virtuálneho sídla.

Obchodné meno

Nezabudnite na výber vhodného obchodného mena vašej spoločnosti. Ide o názov, pod ktorým je spoločnosť vedená v Obchodnom registri, a pod ktorým avy ko podnikateľ figurujete. Dajte si pozor na už existujúce obchodné mená a vopred si skontrolujte dostupnosť na webstránke Obchodného registra SR. V prípade duplicity obchodného mena bude vaša žiadosť o zápis do Obchodného registra zamietnutá.

Predmet podnikania

Predmetom podnikania môžu byť 3 typy živností:

  • voľná,
  • remeselná,
  • viazaná.

V prípade remeselnej živnosti sa bežne zabúda na preukázania praxe alebbo odbornej spôsobilosti. Pri ohlásení živností je potrebné predložiť súhlas zodpovedného zástupcu s ustanovením do funkcie. V prípade viazaných živností je odborná spôsobilosť upravená špeciálnymi predpismi. Kompletné informácie o voľnej živnosti, nájdete na stránke Ministerstva vnútra SR.

Súhlas správcu dane

Spoločnosť nemôže založiť osoba, ktorá má nedoplatok na dani alebo cle*. Súhlas správcu dane (daňový alebo colný úrad) je teda povinnou prílohou k žiadosti o zápis s.r.o. do Obchodného registra a v prípade jeho nedodania, súd zápis nevykoná. Písomná žiadosť o súhlas správcu dane sa podáva na príslušnom daňovom úrade. Súhlas je vydaný do piatich pracovných dní.

*Súhlas sa vydáva, ak výška nedoplatku na daní alebo cle v úhrne neprevyšuje sumu 170€.

Čo nevynechať v zakladateľskej listine (spoločenskej zmluve)?

Častým nedostatkom zakladateľského dokumentu je, ak neuvediete predpokladané náklady súvisiace so založením a vznikom spoločnosti. Podnikatelia zabúdajú uviesť výhody poskytnuté osobám, ktoré sa podieľajú na založení spoločnosti. Ak sa žiadne výhody neposkytujú, je potrebné uviesť aj tento fakt.

Okrem už spomínaných náležitostí, vyžaduje legislatíva SR ďalšie prílohy k návrhu na zápis do OR. Pokiaľ potrebujete poradiť so všetkými krokmi procesu, neváhajte nás kontaktovať a využite naše poradenstvo/pomoc:

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 311929x
Priemerná čítanosť článkov: 3466x

Autor blogu