Založ si blog

Prechod zo živnosti na s. r. o.

Podnikáte už dlhšiu dobu, a zaťažujú Vás čoraz vyššie odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne ?

Mnoho našich zákazníkov sa zaujíma, ako môžu hladko prejsť z podnikania v rámci živnosti na kapitálovú formu spoločnosti s ručením obmedzeným.

V prvom rade si musíme ustanoviť čo to vlastne podnikanie a živnosť je.  . Podnikaním na základe obchodného zákonníka rozumieme činnosť, ktorá sa musí vykonávať sústavne, podnikateľ podniká vo vlastnom mene, za účelom dosiahnutia zisku a na vlastnú zodpovednosť. Živnostenský zákon sa zmieňuje ako o živnosti, ktorá musí byť sústavná, vykonávaná samostatne vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť a za účelom dosiahnutia zisku alebo za účelom dosiahnutia merateľného pozitívneho sociálneho vplyvu, ak ide o hospodársku činnosť registrovaného sociálneho podniku.

Mnohým z Vás sa zrejme naskytla otázka v čom sú tieto pojmy odlišné. V prvom rade spoločník v spoločnosti s.r.o. ručí iba do výšky svojho nesplateného vkladu, z čoho vyplýva, že Váš súkromný majetok je viac chránený, kde naopak živnostník ručí za dlhy celým svojím majetkom.

Obchodný zákonník od 1. 1. 2016 neustanovuje povinnosť pripísať základné imanie na bankový účet.  Mali by ste zvýšiť pozornosť v prípade vedenia účtovníctva. Kým pri s.r.o. zákon ustanovuje povinnosť viezť podvojné účtovníctvo na rozdiel od živnosti, kde je možné viezť jednoduché účtovníctvo.

V prvej časti článku sme sa venovali jednotlivým rozdielom medzi živnosťou a s.r.o. Určite sa Vám naskytla otázka ako postupne prejsť z podnikania v živnosti na podnikanie v s.r.o. Žiaľ nenachádzame plynulý prechod zo živnosti na s.r.o., ale dá sa tento prechod urobiť jednoduchším.

Rozdiel je  v tom, že živnostenský úrad nemôže presunúť živnostenské osvedčenie, ktoré sa vydalo fyzickej osobe na novozaloženú s.r.o. Živnostenský úrad je povinný odovzdať nové osvedčenie pre novú s.r.o.

Vznik alebo aj založenie s.r.o. je podmienený zápisom do obchodného registra ako sme už uvádzali v skôr uvedených článkoch.. . Pre osobu ktorá začína podnikať a chce si založiť s.r.o. je najlepšie ak začne podnikať na živnosť a po vydaní všetkých dokumentov ohlási Živnostenskému úradu skončenie podnikania. Osoba je povinná odoslať späť živnostenské oprávnenie a môže začať vykonávať podnikateľskú činnosť v s.r.o.

Každá osoba by mala mať na pamäti, že živnostenské oprávnenie je spolu vydávané s IČO.  Taktiež netreba zabudnúť na daňové registračné čísla (DIČ, IČ DPH.), sú neprenosné a po zápise spoločnosti musí požiadať o pridelenie daňového registračného čísla. Osvedčenie vydané živnostenským úradom sa musí odoslať späť Daňovému úradu.

Netreba zabúdať aj na potrebnú dávku trpezlivosti, ak chcete byť platcami DPH od začiatku, celý proces môže prebiehať aj dva mesiace.

Ak potrebuje založiť firmu, viesť účtovníctvo v súlade so zákonom a optimalizovať zisk neváhajte nás kontaktovať. Profesionáli z eTuls International SK s.r.o. Vám radi pomôžu ušetriť váš čas aj peniaze.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314577x
Priemerná čítanosť článkov: 3495x

Autor blogu