Založ si blog

Čo môže zaväzovať partnera verejného sektora

Ak sa rozhodnete stať partnerom verejného sektora a chcete čerpať výhody z verejného sektora je potrebné byť zapísaný v registri partnerov verejného sektora RPVS. Môžeme hovoriť o novovzniknutom registri, ktorý je pod správou okresného súdu v Žiline. Pred zápisom do registra je potrebný verifikačný proces, no na tento proces zákon oprávňuje iba oprávnené osoby. Takýmito osobami môžu byť najčastejšie advokáti, audítori, banky, notári, daňoví poradcovia. Ak sa chcete stať partnerom verejného sektora a neviete ako ďalej a potrebujete poradiť, tak aj naša advokátska kancelária je takouto oprávnenou osobou. Dokážeme pre Vás zabezpečiť overenie a zápis príslušného registra.

Samozrejme, oprávnené osoby majú taktiež určité povinnosti a po ich porušení im hrozia sankcie.

Povinnosti PVS vo vzťahu k oprávnenej osobe

Ako sme sa zmienili už vyššie, v tomto článku sa budeme venovať hlavne oprávnenej osobe, kde budeme spomínať hlavne povinnosti voči oprávnenej osobe, podľa ktorej by sa nevykonal zápis do registra a to by pre spoločnosť znamenalo stop finančných prostriedkov z verejného sektora.

Aké sú náležitosti partnerov verejného sektora voči oprávnenej osobe?  

1. Spolupráca PVS s oprávnenou osobou

Partner verejného sektora je povinný spolupracovať s oprávnenou osobou pri verifikovaní identifikácie konečného užívateľa výhod.  V prípade, že nebude chcieť spolupracovať, oprávnená osoba môže ukončiť spoluprácu a nechať sa z registra vymazať.  Ak sa oprávnená osoba rozhodne vymazať z registra na vlastný návrh, partner verejného sektora je povinný v v lehote 30 dní si zabezpečiť zápis oprávnenej osoby. Ak dôjde k zápisu novej oprávnenej osoby, tá je povinná realizovať identifikáciu konečného užívateľa výhod.

2. Poskytovanie všetkých informácii o zmenách

V prípade, že sa zmení konečný užívateľ výhod, je Vašou povinnosťou ako partnera verejného sektora informovať oprávnenú osobu o takejto zmene. Takáto osoba je povinná v lehota 60 dní oznámiť túto zmenu aj keby došlo k zmene a doloženie overovacieho dokumentu k návrhu na zápis zmeny.

3. Spoluzodpovednosť za bezchybnosť zaznamenaných údajov v RPVS

Za správnosť jednotlivých údajov ako napríklad údaje zapísané v registri, identifikácia konečného užívateľa výhod sú spoluzodpovední partner verejného sektora a aj oprávnená osoba zapísaná v registri.  V prípade ak by tieto osoby zákonné povinnosti porušili, mohlo by to viesť k výmazu z registra, diskvalifikácii štatutárnych orgánov, uloženiu pokuty či dokonca k trestnej zodpovednosti.

4. Hodnoverné preukazovanie pravdivosti a úplnosti údajov o KUV

Na základe § 12 zákona je PVS povinný v konaní hodnoverne vyjadriť, že informácie o konečnom užívateľovi výhod sú zapísané v registri pravdivo a kompletne.  V prípade vyskytnutia problému je dôkazné bremeno u partnera verejného sektora, v prípade nedostatočnej obhajoby to môže viesť aj k výmazu z registra.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314245x
Priemerná čítanosť článkov: 3492x

Autor blogu