Založ si blog

Lacnejšie a efektívnejšie účtovníctvo v 5 krokoch

Oddeľujte osobné financie a podnikanie

Je výhodnejšie mať samostatný firemný bankový účet aj v prípade, keď ste živnostník ale v podstate ho mať nemusíte. Zabezpečí Vám to lepší prehľad o Vašom podnikaní a tiež lepší prehľad pri podávaní daňového priznania a vedenia účtovníctva.

Pri obchodných spoločnostiach zostávajú firemné výdavky výdavkami firmy a pri použití osobných výdavkov sa len predražuje účtovníctvo a reálne náklady firmy.

 

Evidencia účtovných dokumentov

Každá prijatá faktúra, pokladničný doklad, hotovostný doklad alebo platba kartou sa musí evidovať v účtovníctve firmy. Váš účtovník presne vie, ktoré z týchto dokumentov má zaúčtovať a ako. Veľmi svojmu účtovníkovi pomôžete v tom, že budete jednotlivé podklady triediť podľa kategórií:

  • prijaté faktúry
  • prijaté zálohové faktúry
  • vydané faktúry
  • vydané zálohové faktúry
  • pokladničné doklady platené súkromnou alebo firemnou kartou
  • pokladničné doklady hradené v hotovosti.

Keď účtovníkovi odovzdáte prehľadné dokumenty, on vás môže v krátkom časovom intervale informovať o nezaplatených faktúrach prípadne o stave Vašej pokladne. V takom prípade môžete rýchlejšie reagovať na napr. nezaplatené faktúry od odberateľov a zlepšiť tak peňažné toky (cashflow) Vašej spoločnosti.

 

Sledovanie výdavkov

Odkladajte všetky výdavky Vašej spoločnosti, ktoré súvisia v podnikaním tak, že budete používať firemnú kartu. Toto je najlepším riešením, pretože každý pohyb sa premietne na bankovom účte. Dôležité je preto si odkladať pokladničné bločky.

Tip: aj úplne malé výdavky sa časom nahromadia a môžu v konečnom dôsledku dosiahnuť vysokú sumu.

 

Majte pod kontrolou cashflow

Prísne sledujte termíny Vašich vystavených faktúr tak, že si nastavíte sledovanie splatnosti pomocou rôznych webových aplikácií. Môžete tak vytvárať denné vystavenie faktúr a ich sledovanie termínov splatnosti od klientov a tiež nastavenie automatického zasielania upomienok.

 

Plánovanie nákladov

Pri porovnávaní účtovných kníh z minulých rokov často vidieť zásadné rozdiely vo výdavkoch firmy. Preto treba presnejšie naplánovať výdavky v budúcom roku, pretože to ušetrí čas a financie.

Náš tip : Ak chcete ušetriť financie za kancelárie využite služby virtuálneho sídla.

Snažte sa predpokladať náklady na podnikanie vrátane poistného alebo IT služieb, ale nikdy nezabúdajte na svoje daňové povinnosti, ktoré nemôžete odložiť.

 

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 311124x
Priemerná čítanosť článkov: 3457x

Autor blogu