Založ si blog

Spoločnosť s. r. o. si už nezaložíte, ak dlhujete sociálnej poisťovni.

Dlžníci sociálnej poisťovne si mohli založiť eseročku s povolením štátu len do 31.8.2018. Od 1.9.2018 platí novinka, ktorá zmenila podmienky založenia eseročky, ktorú si už nezaložia daňoví dlžníci, ale ani tí, ktorí dlhujú sociálnej poisťovni.

Menia sa opäť podmienky založenia s.r.o.

Ak ste dlhovali za odvody sociálnej poisťovni do 31.8.2018, mohli ste si ešte založiť eseročku. Po nových zmenách je stav taký, že ak dlhujete iba daňovému úradu, tak si založiť s.r.o. nemôžete. V prípade dlhov voči sociálnej poisťovni je založenie eseročky možné.

Od 1.9.2018 však začali platiť nové pravidlá založenia s.r.o. Osoby, ktoré sú vedené v zozname dlžníkov voči daňovému úradu alebo v zozname dlžníkov voči sociálnej poisťovni, si spoločnosť už nemôžu  založiť. Dlhy voči zdravotnej poisťovni nebudú prekážkou pri založení eseročky.

Tieto nové pravidlá môžu postihnúť hlavne tých živnostníkov, ktorí dlhujú sociálnej poisťovni a chceli by prejsť na formu eseročky hlavne kvôli vysokým odvodom.

Preverte si, či nie ste dlžníkom voči sociálnej poisťovni

Pred tým, ako sa chystáte si založiť eseročku, zistite si, či nemáte voči sociálnej poisťovni dlhy. Ak zistíte, že áno, čo najrýchlejšie si založte s.r.o. do 31.8.2018. V takom prípade stačí, ak bol podaný návrh na zápis s.r.o. do obchodného registra v tomto termíne.

Veľa živnostníkov ani nevie, že sú vedení v zozname dlžníkov Sociálnej poisťovne, aj kvôli malej sume a sú z toho prekvapení. Radšej si to overte sami na stránke – Zoznam dlžníkov sociálnej poisťovne a Zoznam daňových dlžníkov. Obidva tieto registre si môžete prezrieť napr. cez stránku Finstat.

Veľkou nevýhodou je, že aj napriek tomu, že dlh voči sociálnej poisťovni aj daňovému úradu už splácate, eseročku si nezaložíte, až kým svoj dlh úplne nesplatíte.

Rýchlejšie založenie spoločnosti s.r.o.

Pre tých živnostníkov, ktorí dlhy nemajú, uvedená novinka môže urýchliť založenie eseročky. Celý proces sa zjednodušil. Od septembra sa už nemusí čakať týždeň na súhlas od daňového úradu, ktorý sa musel prikladať ku každej registrácii novej firmy.

Po novelizácii už obchodný register bude sám skúmať, či žiadateľ o eseročku má dlhy voči sociálnej poisťovni alebo na daňovom úrade. Podnikateľ bez dlhov nemusí podávať žiadosť na daňový úrad, potom čakať 5 pracovných dní a vydané potvrdenie prikladať k návrhu na registráciu novej firmy. Tým mu odpadne kopec zbytočnej byrokracie.

Čo v prípade, ak dlhy zistí až obchodný register?

Ak obchodný register zistí, že žiadateľ o registráciu s.r.o. má dlhy v jednom alebo v druhom registri, jeho žiadosť o registráciu firmy zamietne s tým, že žiadateľ má 15 dní na doloženie potvrdenia, že to tak nie je. Teda musí rýchlo vyrovnať všetky svoje dlhy a vyžiadať si potvrdenie z daňového úradu alebo zo sociálnej poisťovne o splatení dlhov. Niekedy sa môže stať, že dlh už reálne neexistuje, pretože daňový úrad aktualizuje svoju databázu 1x mesačne a sociálna poisťovňa 4x mesačne. Podnikateľ si musí aj v tomto prípade vyžiadať potvrdenie a predložiť ho v stanovenej lehote do obchodného registra.

Záverečné zhrnutie

Dlhy voči daňovému úradu pri založení eseročky neboli povolené ani do 31.8.2018 a ani po 1.septembri 2018. Dlhy voči sociálnej poisťovni nevadili do 31.8.2018, ale od 1.septembra 2018 už podnikatelia nemôžu mať dlhy voči sociálke. Pri založení eseročky dlhy voči zdravotnej poisťovni obchodný register vôbec neskúma.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 17:55

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314960x
Priemerná čítanosť článkov: 3500x

Autor blogu