Založ si blog

Základné imanie v s. r. o. – vklady s. r. o.

Každá spoločnosť s ručením obmedzeným je povinná vytvárať základné imanie, čo znamená, že predstavuje kapitálovú spoločnosť. Základné imanie spoločnosti predstavuje súhrn nepeňažných a peňažných vkladov do spoločnosti všetkých spoločníkov.

Každý zo spoločníkov novo založenej s.r.o. je povinný zložiť povinný vklad (ilačnú povinnosť). V spoločenskej zmluve každej novovznikajúcej spoločnosti je určená výška vkladu každého spoločníka a súčet vkladov všetkých spoločníkov eseročky tvorí základné imanie spoločnosti.

Podľa ustanovenia § 59 Obchodného zákonníka je vklad súhrn peňažných prostriedkov alebo iných peniazmi oceniteľných hodnôt (nepeňažný vklad), ktoré spoločník vkladá do spoločnosti a podieľa sa nimi na výsledku podnikania.

Dôležité je popísať si rozdiel medzi predmetom vkladuvkladom:

  • predmet vkladu – je konkrétne nepeňažné a peňažné plnenie
  • vklad– povinnosť zložiť základné imanie s.r.o. pre každého zakladateľa

Dôležité upozornenie:

  • Vklad spoločníka musí byť v celých kladných číslach
  • Pri znaleckých posudkoch sa zapisuje nižšia peňažná hodnota, ako ju určil znalecký posudok, pretože treba počítať s rôznymi poklesmi a výkyvmi vkladu.

Rozdelenie vkladov na :

Peňažný vklad – sú to peniaze zakladateľa, ktorými prejavuje vážny záujem podnikať sám alebo s viacerými spoločníkmi a vkladá ich do novovznikajúcej spoločnosti. Peňažným vkladom môže byť aj iná mena ako euro, ktorá sa dá prepočítať na eurá napr. britská libra alebo dolár. Neodporúča sa mena z exotických krajín, pretože sa nedá presne zistiť jej kurz k euru.

Bez ohľadu na to, či ide o nepeňažný alebo peňažný vklad, je minimálna hodnota vkladu spoločníka 750.-eur. Pred tým, ako bude podaný návrh na zápis do obchodného registra, musí byť vklad splatený na 30 %. Pri jednoosobovej spoločnosti sa vyžaduje splatenie celého vkladu na 100 %.

Nepeňažný vklad – v ust. § 59 až 60 Obchodného zákonníka je detailne popísaná úprava týkajúca sa nepeňažného vkladu zakladateľa. Nepeňažné vklady majú svoje určité pravidlá :

  • vklad ako služby alebo forma vykonania práce sú zakázané
  • nepeňažný vklad môže byť len majetok s hospodárskou hodnotou, ktorá sa dá určiť
  • nepeňažný vklad musí byť splatený už pred zápisom do obchodného registra
  • musí byť určená jeho peňažná hodnota v spoločenskej zmluve
  • ak spoločnosť nenadobudne vlastnícke práva ku vkladu, spoločník je povinný zaplatiť celú hodnotu v peniazoch
  • ak v čase vzniku klesne hodnota nepeňažného vkladu, je spoločník povinný podľa spoločenskej zmluvy túto hodnotu doplniť.

Najviac využívané nepeňažné vklady sú stroje, autá, podnik alebo jeho časť, alebo nehnuteľnosť. Je možné podľa zákona využiť aj vklad pohľadávky spoločníka do základného imania, čiže postúpenie pohľadávky zo spoločníka na slovenskú spoločnosť s.r.o.. Základným rozdielom medzi peňažným a nepeňažným vkladom je hlavne spôsob ocenenia vkladu. Jednoduchý je preto peňažný vklad do spoločnosti, pretože hodnota peňazí sa dá presne vyjadriť. Podľa § 59 ods.3 Obchodného zákonníka pri nepeňažnom vklade sa musí určiť jeho hodnota znaleckým posudkom. V prípade, že spoločnosť na valnom zhromaždení rozhodne, že nie je potrebné posúdenie znalcom, tak platí vypracovaný znalecký posudok, ktorý nie je starší ako 6 mesiacov pred jeho splatením.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 311108x
Priemerná čítanosť článkov: 3457x

Autor blogu