Založ si blog

Zlučovanie spoločností s. r. o. už po novom nie je možné

Nie každému podnikateľovi sa darí naplniť svoj podnikateľský plán, firma neprosperuje, dostala sa do platobnej neschopnosti a preto sa hľadá riešenie. Vyhlásenie konkurzu a jeho proces je zdĺhavý, podnikateľ sa dostáva do právnych problémov, čo prináša pre neho mnoho nevýhod. Preto sa v minulosti využívalo zlúčenie firiem.

Starý spôsob zlučovania firiem

V prípade, že sa podnikateľ dostal do problémov a potreboval sa zbaviť zadlženej spoločnosti stačilo, keď sa obrátil na rôznych sprostredkovateľov cez inzeráty alebo v reklamných novinách, ktorí zariadili zlúčenie jeho zadlženej firmy s inou firmou.

Celý prevod firmy vrátane prípravy všetkých dokumentov stálo niekoľko stoviek eur. Zlúčenie obchodných spoločností sa spíše do notárskej zápisnice, podnikateľ odovzdá celú administratívu nástupníckej firme a tým po právnej stránke prestáva byť konateľom aj štatutárom.

Ďalšie fungovanie zlúčenej firmy bolo podobné, majiteľom sa väčšinou stala neznáma osoba zo zahraničia, ideálne z exotických krajín, ktorá sa nedala skontrolovať. Podnikatelia alebo aj štátne úrady sa k prípadným záväzkom alebo pohľadávkam už nedostali.

Audit a oznámenie správcovi dane

Novelou Obchodného zákonníka sa má týmto nekalým fúziám zabrániť. Prvou povinnosťou zanikajúcej spoločnosti je oznámiť svoje zlúčenie s inou firmou do 60 dní vopred svojmu správcovi dane. Týka sa to valného zhromaždenia, ktoré musí rozhodnúť, či schváli návrh na zlúčenie firmy.

Druhou povinnosťou je zabezpečiť a vyhotoviť správu audítora, ktorý dosvedčí, že záväzky a pohľadávky zanikajúcej spoločnosti zodpovedajú hodnote jej majetku. Správa sa potom zasiela na Obchodný register.

Iné povinnosti voči Obchodnému registru a štátu

V novele zákona je uvedený aj inštitút faktického štatutárneho orgánu, čo znamená, že funkciu štatutára bude vykonávať aj osoba, ktorá nie je priamo ustanovená do tejto funkcie. Týmto ustanovením sa bojuje proti tzv. ,,bielym koňom.“ Kladie sa dôraz na zodpovednosť konateľa, ktorý nesmie súhlasiť so špekulatívnym zlúčením firmy.

Aj po zániku funkcie štatutárneho orgánu musí štatutár poskytnúť súčinnosť štátnym orgánom. Zmenila sa aj lehota na podanie návrhu na zápis zlúčenia firmy do Obchodného registra, ktorá je po novom 30 dní od schválenia zmluvy o zlúčení aj napriek tomu, že nie je stanovená sankcia za jej nedodržanie.

Novela Trestného zákona

Predchádzaním špekulatívneho zlučovania firiem sa zaoberá aj novela Trestného zákona. Tam pribudol pojem nekalá likvidácia. Tohto trestného činu sa dopustia nielen tzv. ,,biele kone“, ale aj osoby, ktoré prevedú alebo sprostredkujú majetkovú účasť v obchodnej spoločnosti.

Tento trestný čin by sa mal vzťahovať na všetky formy ukončenia podnikania s cieľom zabrániť štandardnému spôsobu zrušenia spoločnosti s likvidáciou, týkať sa to bude aj podozrivých prepisov spoločností  na biele kone. Trestná sadzba je stanovená na 5 – 15 rokov. Uvidíme však, ako sa novela uplatní v praxi.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314909x
Priemerná čítanosť článkov: 3499x

Autor blogu