Založ si blog

Dieťa narodené v zahraničí a vybavenie rodného listu

Pokiaľ porodíte dieťa v zahraničí, rodný list pre dieťa vydáva príslušná matrika podľa miesta narodenia dieťaťa. Zápis o narodení vedie tzv. Osobitná matrika, ktorú spravuje Ministerstvo vnútra SR. Do tejto matriky sa na základe oznámenia zapisujú všetky údaje o narodení štátnych príslušníkov SR, ktoré nastali mimo územia Slovenskej republiky. Znamená to teda, že sa narodili na území cudzieho štátu, na lodi, v lietadle, na zastupiteľskom úrade SR v cudzom štáte, alebo na území nepatriacom žiadnemu štátu.

Kontaktovanie osobitnej matriky 

Dieťa, ktoré sa vám narodilo v zahraničí a vy chcete požiadať o vydanie slovenského rodného listu, tak nežiadate priamo Osobitnú matriku, ale komunikácia prebieha cez tzv. ,,sprostredkovateľa”. Tým môže byť zastupiteľský úrad SR v cudzom štáte alebo matričný úrad, v ktorom mal, alebo má občan stále trvalý pobyt, alebo prípadne aj ktorýkoľvek matričný úrad, ak občan nemá trvalý pobyt na území SR. Oznámenie narodenia dieťaťa ohlásite na jednom z týchto úradov a musíte sa osobne dostaviť na zápis aj s potrebnými dokladmi.

Potrebné dokumenty na vybavenie slovenského rodného listu

Na vybavenie rodného listu dieťaťa budete potrebovať rodný list vydaný štátom, kde sa dieťa narodilo, sobášny list rodičov, prípadne doklad o otcovstve, doklad o štátnom občianstve SR rodiča (cestovný pas alebo občiansky preukaz), možno aj rodný list rodiča, kde preukáže, že je občanom SR.

Rodný list preložený do slovenčiny

Cudzí rodný list sa považuje za ,,cudzozemskú verejnú listinu” a preto podľa zákona musí byť úradne preložená súdnym prekladateľom (nie tlmočníkom) do slovenského jazyka a platí to aj v prípade tzv. ,,medzinárodného ” rodného listu. Pred tým, ako sa rozhodnete dať preložiť cudzí rodný list súdnemu prekladateľovi, treba si zistiť, či toto nepodlieha vyššiemu overeniu listín (tzv. apostil, superlegalizácia alebo legalizácia) – čo znamená overenie pravosti pečiatok a podpisov na cudzom rodnom liste tak, aby bol platný aj na Slovensku.

Overenie cudzích dokumentov (legalizácia)

Či bude potrebné vyššie overenie cudzej verejnej listiny závisí od toho, či má daný štát so Slovenskom uzatvorenú dohodu tzv. Haagský dohovor (zmluva o právnej pomoci). Ak rodný list pochádza z krajiny, s ktorou SR nemá uzatvorenú zmluvu o právnej pomoci, musí byť doklad superlegalizovaný.

V prípade, že dieťa sa narodí v krajine, s ktorou má SR uzatvorenú zmluvu o právnej pomoci, na osvedčenie pravosti listiny stačí, ak je opatrená osvedčením – tzv. apostilou, ktorú vystaví orgán na to určený. Takáto listina sa už neoveruje, ale sa predloží na preklad slovenskému súdnemu prekladateľovi a následne sa môže predložiť slovenským úradom.

Kde zistím informácie o vyššom overení listiny?

Akékoľvek informácie o tom, či verejná listina bude potrebovať vyššie overenie (apostila, legalizáciu, superlegalizáciu) si môžete zistiť na webovej stránke, telefonicky alebo na príslušnom zastupiteľskom úrade v zahraničí.

Ako príklady uvádzame miesto narodenia dieťaťa:

  • Belgicko – originál belgického rodného listu musí byť vybavený apostilom a vydáva ho MZV Belgicka, na adrese Rue des Petits Carmes 27, 1000 Brusel, resp. MZV Luxemburska, na adrese bd. F.D.Roosevelt 43, 2450 Luxembourg.
  • Anglicko – rodný list dieťaťa narodeného v Anglicku (Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska) musí byť legalizovaný na Legalisation Office of the Foreign & Commonwealth Office. Viacej informácií získate na webstránke fco.gov.ukčasť Legalisation.
  • USA – rodný list dieťaťa narodeného v USA musí byť legalizovaný. Doklad musí byť overený apostilom (úrad Secretary of State) v tom štáte, kde bol vydaný. Úrad sa nachádza v každom hlavnom meste štátu USA.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314526x
Priemerná čítanosť článkov: 3495x

Autor blogu