Založ si blog

Predaj s. r. o. a s ním spojená zodpovednosť

Je ten pravý čas na predaj s.r.o. a  neviete, aké sú vaše povinnosti? Aby všetko prebehlo bez komplikácií a jednoducho, pripravili sme si pre vás prehľadné rady a informácie týkajúce sa prevodu podielov. V našom článku sa dozviete viac.

V prvom rade je podstatné, čo presne predaj s.r.o. znamená.  Vo všeobecnosti sa predajom spoločnosti rozumie predaj, resp. prevod podielov spoločnosti. Je to alternatívny proces k likvidácii, ktorá sa realizuje v prípade, ak neexistujú záujemcovia o zisk podielov spoločnosti (nadobúdatelia). Aby mohla spoločnosť platne zaniknúť, musí najprv prejsť likvidáciou. Pri predaji spoločnosti daný podnik nezaniká. Na druhej strane pôvodný vlastník stráca všetky práva a povinnosti, ktoré mu vznikli v členstve spoločnosti.

Záväzky spojené s prevodom podielu

Ten, kto prevádza podiel, ručí za záväzky, ktoré sa týkali prevedeného podielu a prešli na nadobúdateľa. Ako príklad môžeme uviesť vklady, príplatky ale aj povinnosti osobitného druhu spojené so špeciálnym podielom, ak sú upravené v spoločenskej zmluve. Spoločnosť sa môže obrátiť na prevodcu ako ručiteľa, ak nadobúdateľ podielu povinnosti alebo iný dlh nesplní.

Právnym základom prevodu podielu predstavuje zmluva o prevode podielu. Za stav predaja spoločnosti automaticky zodpovedá prevodca. V prípade zistenia vady podielu alebo celej spoločnosti, musí ju nadobúdateľ okamžite nahlásiť prevodcovi podielu, najneskôr do doby 6 mesiacov od prevodu podielu.

Za najväčšie chyby podielu alebo celej spoločnosti možno považovať nepravdivé vyhlásenie a záruky, ktoré sú obsiahnuté v zmluve.

Práva nadobúdateľa predstavujú

  • odstránenie vady
  • adekvátna zľava z ceny
  • odstúpenie od zmluvy – ak vada výrazne porušuje zmluvu

O otázke zodpovednosti si právne strany môžu dohodnúť osobitné pravidlá ukotvené v spoločenskej zmluve. Treba dbať avšak na jasnú a jednoduchú  formuláciu.

Resumé

V prípade predaja podielu, či celej spoločnosti je nevyhnutné prihliadať na zákonné ustanovenia, ktoré chránia zmluvné strany. U spoločnosti je to ručenie za nesplnené záväzky, ktoré má spoločnosť právo vymáhať od pôvodného vlastníka. ak je nový vlastník nečinný.

Kupec zodpovedá za vady, ktoré sú základom kúpnej zmluvy podľa Občianskeho zákonníka. FO sa pri predaji spoločnosti automaticky nezbavuje všetkých povinností, ktoré mala pred predajom. Ak sú s prevedeným podielom alebo celou spoločnosťou spojené určité škody, tak novému vlastníkovi vzniká nárok na adekvátnu kompenzáciu.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314129x
Priemerná čítanosť článkov: 3490x

Autor blogu