Založ si blog

Legalizovanie dokumentov na vývoz tovaru

Mezinárodné obchodovanie zvýši predajný potenciál každej spoločnosti, a preto veľa spoločností usiluje o predaj svojich produktov po celom svete. Ak rozmýšlate napr. nad založením firmy v nemecku, aby ste mohli expedovať je idealný čas.

Požiadavky na doklady a predpisy týkajúce sa vývozu tovaru sa v jednotlivých krajinách veľmi líšia. Je nevyhnutné skontrolovať, do akej miery administratíva vyhovuje požiadavkám miestnych orgánov v krajine, do ktorej má byť exportovaný tovar.

Aké dokumenty sa vyžadujú?

Existuje niekoľko požiadaviek na dokumentáciu, ktoré pri exporte tovaru treba brať na zreteľ. Záleží to od typu tovarov a s nimi súvisiacich kontrol. Ministerstvo pre medzinárodný obchod Spojeného kráľovstva ponúka prehľad dokumentov, ktoré budú v danom prípade potrebné. Niektoré z najčastejšie používaných dokumentov nájdete nižšie.

Obchodná faktúra

Faktúra je zvyčajne vystavená vývozcom, ktorý v nej uvádza prepravovaný tovar do zahraničia. Pomôže to príjemcom určiť hodnotu tovaru a s ním súvisiace poplatky. Aby bol tento dokument uznaný v zahraničí, musí byť osvedčený právnym zástupcom a vydaný s apostilou.

Osvedčenie o pôvode

Na vývoz väčšiny tovaru budete potrebovať osvedčenie o jeho pôvode, ktoré vydáva prepravca alebo obchodná komora. Ak medzi oboma krajinami existuje obchodná dohoda, dokument slúži aj na zníženie colných sadzieb.

Osvedčenie o voľnom predaji a zdravotné osvedčenie

Vývoz jedla, poľnohospodárskych produktov, zvierat, zdravotníckych alebo biologických produktov vyžaduje osvedčenie o voľnom predaji, prípadne aj zdravotné osvedčenie. Obmedzenia alebo osobitné podmienky vývozu stanovia orgány v krajine, do ktorej sa tovar vyváža.

V Spojenom kráľovstve sa tým potvrdzuje, že produkty sú:

  • Vyrobené v súlade s hygienickými predpismi EÚ
  • Vhodné pre ľudskú spotrebu
  • Voľne predajné v rámci EÚ

Okrem získania potrebných dokladov, je potrebné overiť aj požiadavky na legalizáciu dokumentov.

Je nevyhnutné, aby boli overené správne dokumenty, čím sa vyhneme omeškaniu vo vyplatení a vývozu. A to najmä v prípade tovaru s krátkou dobou trvanlivosti, kedy by každé omeškanie ovplyvnilo príjmy.

Sme hrdí na to, že každý týždeň pomáhame mnohým spoločnostiam pri legalizácii ich dôležitej vývoznej dokumentácie. Overenie dokumentov na vývoz tovaru do členských krajín Haagskeho dohovoru o apostile, trvá zvyčajne 1-2 pracovné dni.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314229x
Priemerná čítanosť článkov: 3491x

Autor blogu