Založ si blog

Problémy pri registrácii na DPH stavebných firiem

Firma kúpila pozemok, postavila na ňom dom a predala ho. Počas stavby si neuplatňovala DPH. Po predaji podala žiadosť o registráciu DPH. Pri ďalších stavbách by si uplatňovala odpočet / samozdanenie DPH a pri predaji by DPH aj odviedla. Tak to štandardne majú fungovať začínajúce stavebné firmy.

Zákon hovorí, že platcom DPH sa stáva od momentu keď prijala platbu alebo keď dodala stavbu (14.11.2018). Platba bola vykonaná tak, že najprv bol uhradený blokovací depozit v prospech realitnej kancelárie (26.9.2018) a potom až zvyšok ceny (12.10.2018). V kúpnej zmluve bolo štandardne uvedené, že aj blokovací depozit je súčasťou kúpnej ceny. Bohužiaľ, na daňový úrad bola dodaná faktúra s dňom vystavenia (30.10.2018) až po úhrade kúpnej ceny.

Riešenia problémov pri registrácii DPH

Keďže platcom DPH podľa zákona sa stáva buď prijatím úhrady alebo dodaním, tak z faktúry vystavenej až po úhrade bude asi daňový úrad chcieť uhradiť DPH. Otázka je, že či sa dá brániť tomuto postupu tým, že faktúra sa stornuje a vystaví 13.9.2018, keď došlo k uzavretiu rezervačnej zmluvy, teda ešte pred platbami a odovzdaním.

Proti postupu daňového úradu sa je možné brániť tvrdením, že 30.10.2018 sa vystavila faktúra, na ktorú sa platilo 12.10.2018, čo nie je možné z faktického hľadiska, pretože faktúra musí predchádzať platbe.

Počas kontroly nie je možné podávať opravné / dodatočné priznania a kontrolné výkazy, čo ale nie je potrebné, keďže sa žiadne ešte nepodali. Storno a vydanie novej faktúry je možné.

Čiastkové zmiernenie problémov pri registrácii DPH

Ak nakoniec aj k registrácii DPH dôjde skôr ako si to stavebná firma želá a z dodania stavby musí odviesť DPH, tak si aspoň môže uplatniť odpočet DPH z dodaní, ktoré predchádzali registrácii DPH ale boli spojené so stavbou, za ktorú firma DPH odviedla.

Znenie zákona a registrácia DPH pre stavebné firmy

Zákon č. 222/2004 Z. z. Zákon o dani z pridanej hodnoty, Registračná povinnosť § 4 ods. (4) …. Platiteľom sa stáva aj zdaniteľná osoba, ktorá dodá stavbu, jej časť alebo stavebný pozemok alebo prijme platbu pred ich dodaním, a to tým dňom, ktorý nastane skôr, ak sa z dodania má dosiahnuť obrat podľa odseku 1, okrem dodania stavby, jej časti alebo stavebného pozemku, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 38 ods. 1. Títo platitelia sú povinní oznámiť daňovému úradu skutočnosť, na základe ktorej sa stali platiteľom, do desiatich dní odo dňa vzniku tejto skutočnosti a v tej istej lehote predložiť doklady osvedčujúce túto skutočnosť. Daňový úrad preverí a porovná skutkový stav s údajmi v oznámení a dokladoch podľa štvrtej vety a ak sú údaje v oznámení a dokladoch pravdivé a správne, zaregistruje platiteľa, vydá mu osvedčenie o registrácii pre daň a pridelí mu identifikačné číslo pre daň do desiatich dní odo dňa doručenia oznámenia skutočnosti a dokladov osvedčujúcich túto skutočnosť. Ak daňový úrad osobu nezaregistruje, vydá o tom rozhodnutie; proti tomuto rozhodnutiu nemožno podať odvolanie.

Tip od nás : Najlepšie riešenie ako predchádzať týmto problémov, je kúpiť overenú ready made s.r.o. registrovanú ako platca dph podľa § 4.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

Sergej Šojgu

Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

24.04.2024 10:33

Timur Ivanov je obvinený z prijatia úplatku v "obzvlášť vysokej výške."

vražda, bratislava, bezdomovec

Z vraždy muža v bratislavskej Petržalke obvinili 45-ročnú ženu

24.04.2024 10:23

V prípade preukázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314677x
Priemerná čítanosť článkov: 3496x

Autor blogu