Založ si blog

Zodpovednosť pri predaji spoločnosti s ručením obmedzením

Uvažujete o predaji s.r.o , ale nie ste si istí, aké vám z toho plynú povinnosti ? Aby ste sa nedostali do zbytočných komplikácií pripravili sme pre vás stručné informácie týkajúce sa záväzkov prevodcu podielov. Všetko potrebné sa dozviete v našom článku.

 

V prvom rade je podstatné si uvedomiť, čo presne znamená predaj s.r.o.. Vo všeobecnosti sa myslí predaj, resp. prevod podielov spoločnosti. Je to  proces, ktorý je alternatívou k zložitejšej a náročnejšej likvidácii, tá nastáva v prípade, že spoločnosť ukončuje svoju činnosť a zároveň neexistujú záujemcovia o nadobudnutí jej podielov (nadobúdatelia). Každá rušená spoločnosť musí prejsť likvidáciou, aby následne mohla byť vymazaná z obchodného registra. Oproti likvidácii, pri predaji spoločnosť nezaniká. Pôvodný vlastník (prevodca) pri predaji ale stráca všetky práva a povinnosti, ktoré ho spájali s účasťou v spoločnosti.

 

Záväzky spojené s prevedeným podielom

Prevodcovi podielu vzniká zo zákona ručenie , ktoré boli spojené s prevedeným podielom a prešli na nadobúdateľa. Ide najčastejšie o nesplnené vkladové či príplatkovej povinnosti. Môžu nimi byť ale aj ďalšie osobitné povinnosti súvisiace so špeciálnym druhom podielu, ak sú takto upravené v spoločenskej zmluve. Ak nadobúdateľ podielu povinnosti či iný dlh neplní, spoločnosť sa môže obrátiť na prevodcu ako na ručiteľa.

Prevod podielu sa uskutočňuje prostredníctvom zmluvy o prevode podielu. Prevodca teda automaticky zodpovedá za stav predávanej spoločnosti. V prípade, že nadobúdateľ zistí vadu podielu či celej spoločnosti, musí ju prevodcovia oznámiť čo najrýchlejšie, najdlhšie do šiestich mesiacov od prevodu podielu.

Čo možno považovať za chybu podielu či celej spoločnosti? Je to najmä nepravdivosť vyhlásení a záruk, ktoré prevodca v zmluve urobí.

 

Na čo má nadobúdateľ nárok?

na odstránenie vady,

na primeranú zľavu z kúpnej ceny,

odstúpiť od zmluvy – ak vada predstavuje podstatné porušenie zmluvy.

Od takejto úpravy zodpovednosti sa možno ale odchýliť, strany si tak môžu upraviť zmluvu inak. V takom prípade by mala byť úprava čo najširší a jej formulácie čo najjasnejšie.

 

Zhrnutie záverom

Pri predaji podielu či celej spoločnosti je dôležité mať na pamäti, že existujú zákonné ustanovenia, ktorá chráni ako spoločnosť, tak i jej kupca. V prípade spoločnosti je to ručenie za nesplnené záväzky, ktorých sa spoločnosť môže v prípade nečinnosti nového vlastníka domáhať aj po pôvodnom vlastníkovi.

V prípade kupcu, ide o zodpovednosť za vady, ktorá vychádza zo všeobecnej úpravy kúpnej zmluvy podľa Občianskeho zákonníka. V prípade, že predávate spoločnosť, sa teda automaticky nezbavujete všetkých povinností, ktoré ste mali pred jej predajom. Nový vlastník sa môže domáhať kompenzácie, ak sú s prevedeným podielom či spoločností spojené nejaké vady.

Ochrana osobnosti – ako podať žalobu, judikatúra

09.03.2020

Ochrana osobnosti v rámci občianskeho práva Primárne je Ochranu osobnosti upravená v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ustanoveniach § 11 a nasledujúce. Okrem Občianskeho zákonníka je ochrana osobnosti zakotvená aj v iných právnych normách ako napríklad Ústava Slovenskej [...]

Ako sa legálne dostať do USA

02.03.2020

Rozhodli ste sa, že práve tento rok je ten prelomový a chcete odisť za „veľkú mláku“, no neviete čo všetko sa od Vás vyžaduje, aké víza potrebujete a ako ich získať? Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť súhrn, čo všetko budete potrebovať k ich vydaniu a ako sa na ne prichystať z pohodlia domova. Ak riešite či potrebujete na vycestovanie do USA víza, tak [...]

Zakladanie firiem je na ústupe, príčinou sú ready made firmy

28.02.2020

Zakladanie firiem na ústupe, príčinou sú readymade firmy Stúpajúci dopyt po readymade firmách je zjavný. Príčin, pre ktoré si podnikatelia volia radšej kúpu hotových firiem ako zakladania vlastných je niekoľko. Prvou je rozšírenie tejto možnosti medzi verejnosťou . Od počiatkov predaja ready mades firiem prešlo už viac ako 10 rokov a za ten čas sa predaj ready mades [...]

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

etuls

Založenie sro, založenie živnosti, virtuálne sídlo, vedenie účtovníctva, účtovníctvo Bratislava, ochranná známka, tvorba loga, SEO optimalizácia, tvorba web stránok, realitná kancelária,

Štatistiky blogu

Počet článkov: 90
Celková čítanosť: 314724x
Priemerná čítanosť článkov: 3497x

Autor blogu